Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto: Wim Bovens

Door Marlon de Haan
Beleef de Lente

Braakballen

Marlon de Haan | zondag 12 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1078x

Een hele muis wordt in één keer opgeslokt, maar torenvalken kunnen niet alles verteren. Je kunt ze misschien vies vinden, maar interessant zijn die braakballen wel!

In mijn vorige blog heb ik verteld wat op het menu staat van de torenvalk. Eerdere onderzoeken naar het dieet van de torenvalk werd gedaan door roofvogels (o.a. torenvalken) neer te schieten en kijken naar hun maaginhoud. Gelukkig is er dus nu een meer vriendelijke manier gevonden om het dieet van roofvogels te onderzoeken!

Braakballen

Dit weten onderzoekers door het uitpluizen van braakballen. De huiden, botten en overige delen van de prooien zoals muizen en hagedissen zijn lastiger om te verteren en worden er door middel van een braakbal uitgegooid. Torenvalken scheuren hun prooi, dus veel botten komen niet in een braakbal, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een kerkuil. Huid, een enkele bot en overige delen van de prooi moet er toch uit bij een torenvalk. 

Jachtgebied

De inhoud van de braakballen zegt ook iets over de natuurwaarde van het gebied waarin ze jagen. Het jachtgebied van een torenvalk is meestal 1 km², hoewel dit soms ook meer dan 10 km² kan zijn! De grootte van het jachtgebied verschilt per torenvalk. Het ligt er bijvoorbeeld aan of de torenvalk een nest heeft of hoe groot de territoria van andere torenvalken zijn in de buurt. Je kunt er daarom vanuit gaan dat de soorten die in de braakballen van onze torenvalken zitten, relatief dichtbij (binnen 10 km²) gevangen zijn.

Waardevol

Braakballen zijn heel interessant voor natuurbeschermers en ecologen, zoals ik! Het zegt veel over een gebied als bijvoorbeeld een Noordse woelmuis, een Europees beschermde soort, wordt gevonden in een braakbal. Dit is een fantastische manier om de muizenstand of de verspreiding van soorten in de gaten te houden!

Ben je geïnteresseerd naar braakballen? Vooral uilenballen worden vaak uitgepluisd. Er worden wel eens lokale evenementen georganiseerd om braakballen te onderzoeken. Kijk zodra het weer kan bij natuurorganisaties of roofvogelwerkgroepen bij jou in de buurt of je braakballen kan uitpluizen! 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs