Het perspectief
06.06.23 Worden het er niet te veel? Hoe komt het toch, dat er gemakkelijk zo gedacht wordt? I..
Door
Marlon de Haan
Beleef de Lente
Marlon de Haan | zaterdag 4 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 759x
Op het moment van schrijven heeft ons torenvalk vrouwtje 4 rode eieren gelegd. Het is onzeker of ze al is begonnen met broeden, omdat ze dit meestal doet als het één na laatste of laatste ei is gelegd. Torenvalken leggen tussen de 3 en 7 eieren, dus het kan nog een aantal dagen duren voordat ze echt begonnen is en wij kunnen aftellen.
Vrouw torenvalk gaat nu wel eens van de eieren af om eten in de buurt te zoeken. Als ze straks een maand (!) gaat broeden, is zij afhankelijk van man torenvalk. Die moet uiteindelijk voor het voedsel van vrouw en de jongen zorgen.
Torenvalken doen dit op een speciale manier. Zij zien namelijk UV-licht, waardoor ze de urinesporen van muizen kunnen zien. Zo kunnen ze makkelijk naar muizen zoeken. Onderzoek van Werkgroep Roofvogels Nederland (2012) laat zien dat ze in Nederland voor het grootste deel veldmuizen eten. Dit is ook het geval in Drenthe, waar ‘onze’ torenvalken zich bevinden.
Het menu bestaat niet uit alleen maar veldmuizen. Soms krijgen ze andere muizensoorten te pakken, zoals een woelmuis. Torenvalken die dichterbij de stad broeden, vangen andere vogels zoals huismussen of spreeuwen. In het onderzoek zijn zelfs sporen van een konijn in de braakballen gevonden! Daarnaast kunnen torenvalken wel eens insecten zoals kevers pakken, maar gebeurt niet veel. Vooral de jonge torenvalken die leren jagen, focussen zich eerst op insecten.
Ik ben daarom heel erg benieuwd wat de man torenvalk geeft als voedsel voor zijn vrouw. Jullie ook?
06.06.23 Worden het er niet te veel? Hoe komt het toch, dat er gemakkelijk zo gedacht wordt? I..
05.06.23 Steenuilen vangen weleens een vogel. Met de nadruk op weleens. Niet heel vaak dus. In..
05.06.23 Met de webcam op het zeearend nest met onze pykjes gericht, kunnen we elk moment beki..