Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Gierzwaluw

Live

Scholekster

Live

Boerenzwaluw

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Een vrouw torenvalk, te herkennen aan haar bruine 'hoedje', die een muis oppeuzelt. Foto: Wim Bovens

Door Marlon de Haan
Beleef de Lente

Het menu van de torenvalk

Marlon de Haan | zaterdag 4 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 759x

De lente is begonnen! Dit is duidelijk te zien in onze Beleef de Lente-soorten. Wat betekent dit voor onze torenvalk?
Een vrouw torenvalk, te herkennen aan haar bruine 'hoedje' en afwezigheid van roestbruine rug, op zoek naar voedsel. Foto: Wim Bovens

Op het moment van schrijven heeft ons torenvalk vrouwtje 4 rode eieren gelegd. Het is onzeker of ze al is begonnen met broeden, omdat ze dit meestal doet als het één na laatste of laatste ei is gelegd. Torenvalken leggen tussen de 3 en 7 eieren, dus het kan nog een aantal dagen duren voordat ze echt begonnen is en wij kunnen aftellen.

Vrouw torenvalk gaat nu wel eens van de eieren af om eten in de buurt te zoeken. Als ze straks een maand (!) gaat broeden, is zij afhankelijk van man torenvalk. Die moet uiteindelijk voor het voedsel van vrouw en de jongen zorgen.

Vooral muizen

Torenvalken doen dit op een speciale manier. Zij zien namelijk UV-licht, waardoor ze de urinesporen van muizen kunnen zien. Zo kunnen ze makkelijk naar muizen zoeken. Onderzoek van Werkgroep Roofvogels Nederland (2012) laat zien dat ze in Nederland voor het grootste deel veldmuizen eten. Dit is ook het geval in Drenthe, waar ‘onze’ torenvalken zich bevinden.

... Maar er zijn ook uitzonderingen!

Het menu bestaat niet uit alleen maar veldmuizen. Soms krijgen ze andere muizensoorten te pakken, zoals een woelmuis. Torenvalken die dichterbij de stad broeden, vangen andere vogels zoals huismussen of spreeuwen. In het onderzoek zijn zelfs sporen van een konijn in de braakballen gevonden! Daarnaast kunnen torenvalken wel eens insecten zoals kevers pakken, maar gebeurt niet veel. Vooral de jonge torenvalken die leren jagen, focussen zich eerst op insecten.

Ik ben daarom heel erg benieuwd wat de man torenvalk geeft als voedsel voor zijn vrouw. Jullie ook?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs