Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Kasten en eikels

Pascal Stroeken, STONE | vrijdag 27 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 797x

Eekhoorns, wie kent ze niet? Ik denk dat voor velen van u de rode pluimstaarten graag gezien gasten zijn. Vol bewondering zien we ze razendsnel en trefzeker door de bomen rennen en springen. Steenuilen denken daar anders over. Die hebben het niet zo op eekhoorns.

Onze Winterswijkse steenuilen blijft frequent eekhoornbezoek bespaard; dit jaar zijn ze nog niet in beeld geweest. Hoe anders was dat bij de Dongense steenuilenkast, die een aantal jaren geleden online was bij Beleef de Lente. Daar zagen we met enige regelmaat een nieuwsgierige eekhoorn bij de kast rondhangen. Meestal werd ie snel verjaagd door de steenuilen. Niet zonder reden, want steenuilen en eekhoorns zijn nou niet bepaald vrienden. Deze rappe boomklimmers staan namelijk bekend als liefhebbers van een vers eitje, die er niet voor terugdeinzen om voor zo’n lekker maaltje in een door uilen bewoonde nestkast te kruipen.

Zelf troffen we ooit kapotgebeten en geconsumeerde steenuileneieren in een nestkast aan. De bijtsporen wezen naar een eekhoorn als dader en de erfbewoner zag er inderdaad regelmatig een bij de kast.

 

Kraamkamer

Eekhoorns gebruiken steenuilenkasten zo af en toe ook als kraamkamer. De nestkast is dan compleet dichtgebouwd tot een heerlijk warm nest van grassen, bladeren en isolerende materialen zoals paardenhaar en schapenwol.  Tijdens de controleronde in februari van dit jaar troffen we zo’n eekhoornnest aan in een kast die vorig jaar nog door steenuilen werd bewoond. De nieuwe bewoner was thuis (we zagen het nest bewegen), maar hebben de kast weer snel dichtgedaan en gunnen de eekhoorn uiteraard de door hem veroverde nestkast.

 

Winterrustplaats

Eekhoorns houden geen winterslaap, maar maken in de winter soms wel gebruik van nestkasten om er te slapen. In december bezochten we een nestkast waarin vorig jaar door spreeuwen was gebroed. Ons plan was het oude spreeuwennest te verwijderen zodat de kast weer toegankelijk zou zijn voor uilen. Tot onze verrassing troffen we een eekhoorn in slaaphouding aan (zie foto). Het dier bleef echter roerloos liggen. Nadere inspectie leerde dat de eekhoorn morsdood was. Gestorven in zijn slaap. Alles weest op een natuurlijke dood; er was geen enkele aanwijzing voor een gewelddadige dood waar steenuilen bij betrokken waren.

Dat was niet de eerste keer dat we een dode eekhoorn aantroffen. Ik herinner me een bezoek aan een nestkast begin mei, enkele jaren geleden. Vrouw steenuil zat te broeden op haar eieren. Achterin de kast deden we een lugubere vondst: daar lag een dode, deels gemummificeerde eekhoorn. Als decoratie tegen de achterwand. Vermoedelijk ook een gestorven wintergast, want ook deze eekhoorn vertoonde geen tekenen dat ie ten prooi was gevallen aan de steenuilen.

 

Eikels

Behalve hun beider voorkeur voor nestkasten, hebben steenuilen en eekhoorns nog iets gemeen. Eikels. Eikels zijn voor beiden een belangrijke schakel in hun voedselketen. Eekhoorns zijn uitgesproken liefhebbers die zich eikels goed laten smaken. Een rijke eikeloogst staat garant voor een goed gevulde wintervoorraad. Steenuilen halen uiteraard zelf hun neus op voor eikels, maar profiteren er indirect wel van. Want veel eikels betekent veel bosmuizen!

 

Huishoudelijke mededeling

Sinds gisteravond is helaas een van beide binnencams uitgevallen en zijn er problemen met het geluid. Achter de schermen vindt overleg plaats om te kijken of deze problemen opgelost kunnen worden.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs