Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Nieuwe behuizing

Ronald van Harxen, STONE | maandag 16 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 749x

Iedereen herinnert zich vast nog de takkenzooi die de kauwen vorig jaar wisten aan te slepen en die ons het zicht op wat er in nest gebeurde bijna volledig ontnam. Om die reden is 10 dagen geleden de oude kast vervangen door een ander model. Eentje waar de camera bovenin is geplaatst en waar ...

Twee onder een kap

.. het nest niet meer in het verlengde van de invliegopening ligt. Als de kauwen takken aanslepen - wat ze ongetwijfeld gaan doen - ontnemen die ons in ieder geval niet meer het zicht (hopen we). Het model en formaat zijn gebaseerd op de bosuilenkast die iets verderop tegen een eik gespijkerd is en waarin al een aantal jaren door kauwen gebroed wordt. Innovatie is de dubbele invliegopening en de verdeling in twee broedruimtes. Een moderne twee-onder-een-kapwoning dus.

Gluren bij de buren

Wat op de beelden niet goed te zien is dat het tussenschot niet helemaal tot bovenaan doorloopt. We hadden maar één camera tot onze beschikking (import vanuit China ligt stil vanwege Corona) en op deze manier konden we toch beide ruimtes bestrijken. Het schot loopt ook niet helemaal tot vooraan door. Direct achter de invliegopening bevindt zich een open ruimte waardoor de kauwen gemakkelijk bij elkaar op bezoek kunnen. Handig met babysitten!

Koloniebroeder

Het idee achter de dubbele broedruimte is dat kauwen koloniebroeders zijn en dat er in kauwenland altijd een tekort aan geschikte nestholen is. Ik zie al 2 paartjes er hun intrek nemen ... Of ze dat ook echt gaan doen? Beide openingen worden gebruikt en dat geldt ook voor de broedruimtes. Maar of het meerdere paartjes zijn? Lastig te zeggen, ze lijken verdorie zoveel op elkaar!

Vol argwaan

Grappig was te zien hoe de kauwen de dag na plaatsing reageerden op hun nieuwe onderkomen. Bijzonder argwanend, achterdochtig zelfs. De kast werd aan de buitenkant vele malen aan een grondige inspectie onderworpen. Omdat de invliegopening hoger zat konden ze niet vanaf de tak naar binnen gluren, maar op de rand van een van de invliegopening gaan zitten durfden ze aanvankelijk niet. Misschien ligt er binnen wel een marter op de loer. Of pa steenuil! Pas na enkele dagen hadden ze voldoende moed verzameld.

Kleurkauwen

Inmiddels lijkt de kast goedgekeurd en is het eerste nestmateriaal aangesleept. Dat overigens net zo vrolijk weer mee naar buiten genomen wordt. Misschien door hetzelfde paar, misschien door een ander stel. Wie zal het zeggen. Eigenlijk zou ik ze een soort van kleurspoeling willen geven. De een geel, de ander blauw, een derde oranje, groen, roze, bruin etc. Bij kanaries en parkieten is het ook gelukt, dus waarom bij kauwen niet? Zou ook goed in de tijdgeest passen!

We gaan het zien! Namens het team kauw en Vogelbescherming wens ik iedereen de komende maanden veel kijkplezier.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs