Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Reserve

Wim van Nee, STORK | vrijdag 29 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 973x

Vanavond waarschijnlijk het vijfde ei. Als dat gebeurt, dan voldoen de Gennepse ooievaars weer precies aan het verwachtingspatroon. Bijna exact om de 48 uur worden de eieren gelegd en steeds in de (late) avond. Hoe doen die ooievaars dat toch? En is er een reden voor?

Veilig

Menselijk geredeneerd zou je kunnen zeggen, dat dit het veiligste moment is. Je bent als ooievaarsmoeder op z'n kwetsbaarst als je aan het leggen bent. In het donker heb je de minste kans op last van belagers. Maar zo bewust gaat een ooievaar er niet mee om, die volgt gewoon haar natuur.

En vijf eieren is overigens een heel normaal aantal in de ooievaarswereld. Als ze alle vijf uitkomen, dan beginnen we weer met vijf jongen. 

 

Broedbegin

Na het eerste ei wordt er nog niet echt gebroed. Er wordt wel wat op het ei gelegen, wat gerommeld met nestmateriaal, maar de continuïteit ontbreekt nog. Dat is te verwachten vanaf het tweede ei. Maar gebeurt dat direct na de tweede bevalling of laat ma ooievaar het tweede ei nog even afkoelen?  Hierin is per broedgeval wat variatie mogelijk.
Het gevolg hiervan is in ieder geval, dat de eerste twee eieren heel kort na elkaar uitkomen. Het derde ei heeft geen last gehad van afkoeling. Toen die werd gelegd, was het broeden al begonnen. Daardoor zal de derde heel snel na de eerste twee uitkomen.

 

Reserve

De vierde en de vijfde zijn reserve-eieren en de jongen die eruit komen reservejongen. Zij worden juist wel met een tijdachterstand geboren, ze zijn daardoor jonger en kleiner dan de rest en moeten aansluiten achteraan in de rij. Zij maken alleen kans als er met één van de eerste drie iets misgaat of als de voedselomstandigheden extreem gunstig zijn. Dit komt echter zelden voor, in het hele land slechts op een paar nesten. Gemiddeld vliegen er in Nederland per broedgeval 1,5 tot 2 jongen uit.

We moeten er dus  rekening mee houden, dat we weer klein leed gaan meemaken op het nest. Het is niet anders.
Maar ik kijk weer naar uit naar het moment waarop de overgebleven jongen uitvliegen. Daar is alles om begonnen, wat een mooi moment is dat!

 

Wim van Nee
STORK

 

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs