Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Pimpelmees

Binnenkort

Gierzwaluw

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Scholekster

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Vijver

 

In principe mag je het hele jaar rond voeren, al worden de vogels dan wel verwend. Veel mensen stoppen echter met voeren, zo gauw er meer insecten tevoorschijn komen.

Vogels weten als geen ander voedsel te vinden en worden echt kieskeurig als ze een nest met jongen hebben. Dan eten ze zelf wel van het aangeboden voer, maar hun jongen krijgen hoofdzakelijk insecten, rupsen, spinnen en dergelijke.

Met vieren help je de ouders, die zijn immers minder tijd kwijt met zoeken naar voedsel voor zichzelf. Hopelijk is je vraag hiermee beantwoord.

 

 

Als je even naar beneden scrolt, dan vind je daar allerlei informatie over de locatie.Ook het bijzondere verhaal hoe de vijver is ontstaan,met daarbij een mooi filmpje.

https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/vijver/achtergrond-vijve

 

Het is helemaal afhankelijk van onze kijkers, of er statistieken bijgehouden worden. Zonder statistieken is het ook puur genieten, mogelijk komt er wel een soortenlijst, zodat we op het eind weten welke soorten er gezien zijn.

Het is daarom ook niet nodig dat het als vorig jaar een # voor de prietpraat gezet wordt. Overigens willen we de chat wel zoveel mogelijk over vogels laten gaan, maar dat is begrijpelijk. Voor familiepraatjes bestaan er allerlei andere sites.

 

Deze knop is nieuw, je vindt hem onderaan rechts in beeld. Druk je op deze knop, dan krijg je een verkleind beeld. Als je vervolgens je beeld minimaliseert, met het streepje rechts boven in beeld, dan blijft het kleine beeld zichtbaar.

Je kunt dan op je computer gewoon door werken en het beeld van Beleef de Lente blijven volgen.

Handig, als je verschillende dingen tegelijk wilt doen.

Dus dubbel genieten zeg maar. Blijf kijken, want als het beter weer wordt, dan verschijnen er nog meer vogels in ons openluchtbad.

Beste Sydney

Wat voederen betreft is er in de loop van de tijd veel veranderd, ook zijn er allerlei soorten voer bijgekomen.

Veel is afhankelijk van wat je voert, het weer, lees voedselaanbod in de omgeving en plaatselijke omstandigheden.

Is de tuin bijvoorbeeld natuurvriendelijk ingericht, dan is in principe niet eens bijvoedering nodig. Vogels vinden dan genoeg voedsel in rommelhoekjes, de composthoop, takkenwal e.d.

Meestal wordt er bijgevoerd, omdat men dit leuk vindt en de vogels goed kan bekijken.

Wel moet je de vogels niet al teveel verwennen, ze moeten ook zelf op zoek gaan naar voedsel. Vogels weten instinctmatig wat goed voor hun is en voor hun jongen. Want daar gaat het meestal om, een koolmees zal je nooit een hele pinda zien voeren, maar voor de zekerheid zou ik die nu niet meer voeren, of je moet het zoals bij onze voedertafel doen in een fijnmazige koker. De vogels moeten de pinda's dan klein pikken.

Tegenwoordig kun je ook al gedroogde insecten voeren, maar ook levende, zoals meelwormen. De voorkeur gaat uit naar levende, want daar zit voldoende vocht in, goed voor de kuikentjes.

Kortom voeren mag het hele jaar door, maar pas het voer aan en belangrijk voer niet teveel.

Met vriendelijke groet team voedertafel.