Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

webcam bij vijver

Drinken en badderen in bosvijver die bij toeval ontstond

De fraaie vijver waar we naar kijken, is bij toeval ontstaan in de voortuin van een boshuis. Na de bouw van het huis ontstond een lage plek bij het egaliseren van de voortuin. Bij regenval bleef er steeds water staan waar toenmalige hond van de eigenaar, Duitse herder Dana, met mooi weer graag in ging liggen om verkoeling te zoeken. De grond op het erf bestaat namelijk uit zand én leem en daardoor blijft er water staan. Het gaat hier om een bostuin boven op de stuwwal van de Veluwe.

Mooie ondiepe plekken

Dit bracht de eigenaar op een idee. Hij begon de plek uit te diepen zodat er meer water kon blijven staan, met aan de randen mooie ondiepe plekken waar de vogels konden badderen. De locatie werd verder aangekleed met wat oude boomstronken en beplanting.

Nestmateriaal

Al heel snel bleek het een groot succes. Niet alleen werd er gebadderd en gedronken, maar ook haalden vogels er nestmateriaal. De boomklever haalde er bijvoorbeeld leem om vervolgens de nestopening van de mezenkast ermee te verkleinen. Merels halen er vooral natte plantenresten om hun nest mee op te bouwen. 

Putters in de winter

De afgelopen jaren zijn er veel vogelsoorten voorbij gekomen, zoals merel, vink, roodborst, pimpelmees, keep, koolmees en zelfs appelvink. Daarnaast komen regelmatig zoogdieren drinken. Bijvoorbeeld bosmuizen, wezels en zelfs de vos. Groepen putters en enkele barmsijzen bezoeken de vijver zelfs als deze bevroren is. 

Video in nieuw venster openen