Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Boerenlandvogels

Kieviten brengen de eierschalenweg , voor de hygiëne, maar ook om het geen signaal te zijn voor predatoren.

De eierschalen worden vaak iets verder op weggelegd. Dit kan bijvoorbeeld ergens langs de slootkant zijn. In ieder geval op voldoende afstand van het nest.

 

Zoeken naar het eerste kievitsei mag mits men toestemming heeft van de grondeigenaar en het legsel beschermd wordt. Dus het ei wordt niet meegenomen maar er worden stokken bij het nest gezet zodat de boer er omheen kan werken.

https://www.boerenlandvogelsnederland.nl/eerste-legsels/melden-eerste-ei/

https://www.boerenlandvogelsnederland.nl/eerste-legsels/overzicht-eerste-eieren/

 

 

Dit is een scholeksterpaal. Er ligt een omgekeerd verkeersbord bovenop met schelpjes. Scholeksters broeden graag hoog dan voelen ze zich veilig.

 

Weidevogels kunnen oud worden er is grutto teruggemeld van 29 jaar en een paar maanden geleden een kievit van 23 jaar.  Toch vergrijst de stand, te veel jongen worden gewoon niet volwassen. Door predatie, intensieve landbouw, of lage grondwaterstand.
Men doet zijn best om dit te keren : https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/goed-nieuws-voor-weidevogels-aanvalsplan-grutto-van-start

 

Dit is inderdaad even lastig, maar het is niet mogelijk dit zomaar even te veranderen omdat de link naar de vogelgids naar een specifieke vogel verwijst en hier bij de boerenlandvogels er meerdere vogels zijn plus een  "uitzicht".

 

Onder de volgende link kun je heel veel vinden over de Rosse Grutto

https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/rosse-grutto

 

Iedere dag hebben ze wel eens de kop in de veren.
Je ziet dan in deze houding dat ze wel regelmatig een oog open doen, dus altijd alert. En dat moet wel natuurlijk zo op de grond on een open veld. Het gevaar ligt altijd op de loer! In het clipje van Romke "Een rustig nachtje" kun je zien dat een haas haar niet verstoort, maar ze heeft vast wel met een oog open gezeten.