Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Scholekster

Live

Merel

Live

Boerenzwaluw

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Visarend

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Gierzwaluw

Kuiken poll Gierzwaluw:

Mary1803 - 30 Mei - 17.30 uur –

Claudine - 1 juni - 09:24 uur -

Schmetterlingshaft – 1 juni - 12:22 uur -

Anneke Labots – 2 juni – 23:00 uur –

Jeanne V - 3 juni – 07:50 uur –

Ellebel - 4 juni – 02:15 uur –

Jaap Langenbach – 4 juni – 09:00 uur –

Hyacint - 5 juni - 05:05 uur -

Sheratje - 5 juni -10:15 uur –

Yasmijn – 6 juni – 05:14 uur -

Suerman -  6 juni – 11:11 uur -

Liede - 7 juni – 08:30 uur –
Iona - 7 juni -  16:00 uur -

 

De afstanden die ze afleggen met fourageren is afhankelijk van het weer. Met slecht weer kunnen ze per dag wel meer dan honderd kilometer verder gaan fourageren. Als er jongen zijn komt het ook voor dat de ouders met slecht weer op het nest blijven. Ze kunnen dus grote afstanden op een dag afleggen, maar als de jongen er zijn en er genoeg voedsel in de omgeving aanwezig is blijven ze daar fourageren.

 

 

De nestjes van de Gierzwaluw zijn kom-vormig met een interne diameter van ongeveer 9 centimeter. Ze maken dat op allerlei plekken, het varieert niet naar gelang de plek. Het antwoord op je vraag is dus: Nee, "in het wild" is het nestje niet groter.

 

 

Eerst over het nestje: dit ligt op de vloer van de kast en idd in de hoek. De vloer is gewoon horizontaal. De "plank" met de invliegopening staat schuin, en ook het dak loopt schuin. De vogels vliegen van onderaf (dus langs de buitenmuur) omhoog  de opening in. Het nestje wordt door de zwaluwen zelf gemaakt, elk jaar bouwen ze er weer een stuk bij!

Hieronder staan wat linkjes waar je informatie over de nestkasten kan vinden. Verder kan je ook "kasteel Waardenburg" op internet opzoeken, er is veel over te vinden!

https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/gierzwaluw/locatie-kasteel-waardenburg

https://gierzwaluw.website/Waardenburg-2018.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=LW0jl0zArUQ

 

 

Ei poll

Het 1e eitje is gelegd op 11 mei, de winnaar van de eeuwige roem is:

Mary1803 -11 Mei – 05:30 uur, Proficiat Mary !

 

 

 

Het infrarood licht wat in alle Beleef de Lente nestkasten wordt gebruikt is voor de vogels niet zichtbaar. Voor de vogels is het gewoon donker in de kasten. 

 

De jongen krijgen hun vocht uit de insecten die ze gevoerd krijgen. Alle jonge vogels krijgen hun vocht uit het gevoerde voedsel, ook al heeft elke soort weer wat anders op het menu staan.

 

 

De jonge Gierzwaluwen blijven gemiddeld zo'n 40 dagen op het nest. Ze verlaten het nest als ze goed genoeg kunnen vliegen om de grote terugtocht aan te kunnen. Ze zijn daarna meteen onhafhankelijk van de ouders.

 

De Gierzwaluwluisvlieg:

- steekt en zuigt bloed

- kan volgezogen ong. 9 dagen zonder voedsel

- is ongeveer 8mm lang

- elke vogel heeft zijn eigen soort luisvlieg

- is niet schadelijk voor gezonde vogels

- kruipt niet in de eieren

- is ook voor gezonde kuikens niet schadelijk (tenzij het in zeer grote aantallen is)

- worden door de Gierzwaluw niet opgegeten omdat ze hun voedsel in de lucht vangen    

- zijn wel hinderlijk, maar zoals de naam al zegt onlosmakelijk verbonden zijn met de Gierzwaluw

 

 

 

 

Rond eind juli vertrekken ook de nestverlaters met of zonder de oudere vogels terug naar Afrika. Begin augustus zijn vrijwel alle Gierzwaluwen weer vertrokken om eind april het jaar erop weer terug te keren.

 

Het valt niet op, maar de Gierzwaluw heeft een lange nek. Al vliegend kan een Gierzwaluw bijvoorbeeld met de snavel de veren op de rug bereiken om die te poetsen. Ook de poten zijn langer dan je zo zou zeggen en kunnen veel plekjes bereiken. Soms is er wat duikelen voor nodig, maar al het lukt ze wel al vliegend dat gestroomlijnde verenpak in topconditie te houden! 

 

Het verschil tussen man en vrouw is niet te zien bij de Gierzwaluw. 

 

 

De Gierzwaluwen komen vanaf half april met duizenden tegelijk vanuit Afrika naar Europa om zich voort te planten. Ze zijn niet zeldzaam, maar slechts korte tijd in de Europese landen aanwezig. Na zo'n drie maanden beginnen ze weer aan de tocht terug naar Afrika. De Gierzwaluw is een beschermde soort.

 

Ja, het klopt inderdaad dat gierzwaluwen altijd vliegen. Alleen tijdens het broedseizoen zijn gierzwaluwen 'aan land', als ze hun nest uitbroeden en hun kuikens voeren. Maar buiten dat vliegen ze: 24 uur per dag, ruim 265 dagen per jaar. Ook slapen doen ze in de lucht. Tegen de avondschemering vliegen ze naar een paar kilometer hoogte in de lucht. In de loop van de nacht laten ze zich langzaam naar beneden zakken en in de ochtend zien wij ze weer boven onze steden en dorpen.

Nee, de naam van de gierzwaluw is eigenlijk misleidend. Vogels kun je in verschillende families onderverdelen: de uilen, de spechten, de zangvogels, de eenden, etc. Die onderverdeling wordt taxonomie genoemd. Onze andere zwaluwen (zoals de boerenzwaluw, de huiszwaluw en de oeverzwaluw) horen bij de familie van de zangvogels, de passeriformes. Gierzwaluwen hebben een eigen familie, samen met de kolibries: de apodiformes. Vrij vertaald betekent dat 'de pootloze vogels'.