naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Holenduif

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Gierzwaluw

Er is nog steeds een kleine kans op een legsel, maar de kans wordt met het verstrijken van de tijd wel steeds kleiner. Vorig jaar hadden we een erg koud voorjaar waardoor sommige gierzwaluwen pas zeer laat zijn gaan broeden. Soms nadat een eerste legsel mislukte. Maar zo'n laat broedsel is eerder uitzondering dan regel.
De overzicht camera is een zéér lichtgevoelige camera. Zelfs met het weinige kunstlicht dat 's avonds en 's nachts rond de Oranjekerk schijnt kan deze camera beelden in kleur geven. Voor wat betreft de IR verlichting binnen in de nestkast, hier wordt aan gewerkt.
Hoi Remieke, Het is niet echt vloerbedekking hoor. Het is nestmateriaal, maar niet alles is door Gierzwaluwen zelf naar binnen gebracht. Je kan ze er wel wat mee helpen, met wat klein geknipt hooi, wat donzige veertjes en misschien wat pluisjes van bijv. paardenbloem. Maar zonder hulp komen ze er ook wel. Het kan wel een hele tijd duren voordat nestkasten ontdekt worden, als dat al gebeurd. Lokken met geluiden kan een optie zijn om de boel te helpen. Groeten, Jochem Kühnen.
Ja, het klopt inderdaad dat gierzwaluwen altijd vliegen. Alleen tijdens het broedseizoen zijn gierzwaluwen 'aan land', als ze hun nest uitbroeden en hun kuikens voeren. Maar buiten dat vliegen ze: 24 uur per dag, ruim 265 dagen per jaar. Ook slapen doen ze in de lucht. Tegen de avondschemering vliegen ze naar een paar kilometer hoogte in de lucht. In de loop van de nacht laten ze zich langzaam naar beneden zakken en in de ochtend zien wij ze weer boven onze steden en dorpen.
Nee, de naam van de gierzwaluw is eigenlijk misleidend. Vogels kun je in verschillende families onderverdelen: de uilen, de spechten, de zangvogels, de eenden, etc. Die onderverdeling wordt taxonomie genoemd. Onze andere zwaluwen (zoals de boerenzwaluw, de huiszwaluw en de oeverzwaluw) horen bij de familie van de zangvogels, de passeriformes. Gierzwaluwen hebben een eigen familie, samen met de kolibries: de apodiformes. Vrij vertaald betekent dat 'de pootloze vogels'.
De camera hangt in de Oranjekerk in Amsterdam. De gierzwaluw werkgroep Amsterdam heeft na de renovatie van de kerktoren in 2000 een aantal gierzwaluw nestkasten opgehangen. Vanaf 2003 maken de gierzwaluwen gebruik van deze kasten. De camera geeft ons ook een uitkijkje op De Pijp. In 2013 konden we bij Beleef de Lente ook meegenieten van de gierzwaluwen in de Oranjekerk.
We verwachten dat de gierzwaluwen op z'n vroegst eind april terug zijn in Nederland. Vanaf dan kunnen we de gierzwaluwen weer verwachten voor de camera en zal de camera aan gaan.