Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Merel

 

De merel kan twee of drie nestjes per seizoen hebben. Man merel neemt de zorg voor de nu uitgevlogen jongen op zich, en hopelijk zien we binnenkort de vrouw terug op het nestje. Uiteraard kunnen we het niet 100% met zekerheid zeggen, maar we gaan ervan uit! We blijven het volgen :-)

 

 

De poepjes van de jongen bevatten nog waardevolle voedingsstoffen zoals eiwitten en kalk. De ouders krijgen dit dan weer extra binnen. Vooral voor de vrouwtjes is dit met kans op nog een legsel een mooie aanvulling. Ook wordt het wel verwijderd om geen vijanden aan te trekken.

 

KUIKENPOLL 2023:

De winnaar van de eeuwige roem is bekend:

Dieneke P – 28 april - 07:25 uur 

Gefeliciteerd !

 

 

Niet elke vogel is gelijk aan kleur, ook bij de vrouwelijke merels komen er donkere vormen voor. Veelal heeft dit te maken met de kwaliteit van voedsel.

Eigenlijk zo ongeveer hetzelfde wat geldt voor de kleur van de snavel. Algemeen wordt aangenomen, hoe meer oranje een snavel is, hoe beter deze te eten heeft gehad en hoe sterker deze is.

Want ook de snavel van deze vrouw is meer oranje dan dat je bij de meeste vrouwelijke merels ziet.

 

 

Wat je zegt gebeurt een enkele keer, maar dat hoort nu eenmaal bij de natuur. De merel zal over het algemeen over haar nest waken.

Er zijn tal van voorbeelden waarbij het gezamenlijk broeden in elkaars buurt prima verloopt. Overigens hing hier allang een nestkast en is de merel zelf daar in de directe omgeving gaan broeden. Dus is het de keuze geweest van de merels zelf en zo hoort het ook.

 

 

Fijn dat je bij de merel kijkt.

De merel heeft er meerdere jaren gebroed.

Tijdens het seizoen broedde de merel meerdere keren op hetzelfde nestje. Na het seizoen wordt het nestje verwijderd door de eigenaar. En het volgende jaar begint ze weer opnieuw.

Veel plezier bij het kijken