Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Merel

 

De man merel is eerder hier in de tuin gevangen en geringd, zodat men deze merel kan volgen. Natuurlijk leuk als zo'n geringde vogel dan ook nog eens in beeld komt bij Beleef de Lente. Op deze manier is het wel heel gemakkelijk deze vogel een tijd te observeren, zeker in dit jaar van de merel.

 

 

Het vrouwtje legt de nieuwe eieren er gewoon bij. Wat betreft het oude eitje: het kan drie kanten op, het gaat rotten maar blijft gewoon dicht, het kan ook rotten en uit elkaar klappen, maar die kans is niet zo groot (dat kan overigens geen kwaad voor andere eieren). Het meest aannemelijk is dat het uitdroogt.

 

Team Merel

 

De Koolmees zal de eitjes eerder aanpikken om er voedingsstoffen uit te halen. In het filmpje zie je dat vrouw Merel ook eerst uit het eitje staat te "slobberen" voordat ze het weg brengt. Een droog voorjaar is zeker niet aan de orde daar, er zijn genoeg drink plaatsen aanwezig (o.a de BdL vijver). 

 

 

Het gebeurt wel vaker d at er twee merelparen in een haag zitten. Dikwijls is het dan zo dat het ene paar de linkerkant van de haag als eigen gebied beschouwd en de ander de rechterkant, in veel gevallen een tuin bij de buren.

Als men de territorium grens niet respecteert, dan komt het tot gevechten, een heel enkele keer tot de dood er op volgt. Blijf het in de gaten houden en doe mee met het onder zoek van het jaar van de merel.

https://www.sovon.nl/nestkaart

 

Dat ligt eraan hoe oud het jong is, als het nog heel klein is zou je kunnen proberen om het in het nestje terug te zetten. Indien het jong al groter is, maar nog niet goed vliegt moet je het laten zitten. Waarschijnlijk is het dan net uit het nest, en moet nog goed leren vliegen. De ouders zullen in de buurt zijn en het jong voeren en in de gaten houden! Wel zou je er op kunnen letten dat er geen katten in de buurt komen, maar verder hoef je niets te doen.

 

 

Na drie maanden krijgen de jonge merels hun bruine, of zwarte verenpakje.

Lees ook de blog van Linda "veren maken de Merel" van 17 april maar eens op de Merelpagina, hierin staat mooie informatie over de veren!

 

Zowel man als vrouw Merel broeden, alleen het vrouwtje waarschijnlijk wat vaker. Als de man goed zijn best doet zal hij ook voedsel naar zijn vrouwtje brengen.

 

 

 

Leuke vraag. Het nest is niet zo open en bloot als het lijkt.

Een merel broedt op plaatsen waar het inderdaad niet opvalt.  Hier geldt dus dat de bovenkant van het nestje vrij dicht onder het het afdakje zit. Van onderen valt het ook niet op. Ze heeft een mooi beschut stekje daar. Het is wel apart dat ze dit doet op een schedel;  aangezien ze dit meerdere seizoenen gedaan heeft bevalt het dus prima.

 

 

 

Fijn dat je bij de merel kijkt.

De merel heeft er meerdere jaren gebroed.

Tijdens het seizoen broedde de merel meerdere keren op hetzelfde nestje. Na het seizoen wordt het nestje verwijderd door de eigenaar. En het volgende jaar begint ze weer opnieuw.

Veel plezier bij het kijken