Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Ooievaar

Jaaroverzicht ooievaars 2023

Een groter verschil met andere jaren had er niet kunnen zijn. Van een nest midden in het centrum van het stadje Gennep, naar een nest midden in de natuur. Een heel ander voedsel aanbod,  andere dieren rondom het nest, ander karakter van Pa en Ma.

Wat bleef is de spanning, zo’n kaal nest, kan dat wat worden? Veel andere ooievaars in de buurt, aanvallen? Wanneer komt het eerste ei, hoeveel eieren, hoeveel kuikens, hoeveel overleven het? Hoe gaat het uitvliegen?

Bekijk de clip

In gedachten vlieg ik mee

Arda van der Lee, STORK

19.07.23 In gedachten vlieg ik mee met onze ooievaars. Met de eerste rondjes hier op ons nest. En later, als ze echt uitgevlogen zijn, zweef ik met hen mee op een thermiekbel richting het zuiden.

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs ooievaar

Wordt het nest schoongemaakt als de ooievaars op trek zijn gegaan?

Het nest in Nijetrijne wordt elk jaar schoongemaakt, meestal in februari. In het filmpje van 12 juli met het jaaroverzicht 2023 is te zien dat Pa en Ma begonnen met een kale ondergrond van planken. Door het jaarlijks schoonmaken kunnen ze elk jaar een fris en schoon nest bouwen. Bij nesten die niet schoongemaakt (kunnen) worden bouwen de ooievaars er gewoon een nieuw nest bovenop. Zo ontstaan enorme, soms metershoge bouwsels die op den duur onstabiel kunnen worden.

Deze vraag is gesteld door marbrouw.

Veelgestelde vragen over de ooievaar

Statige zwart-witte vogel

Het heeft weinig gescheeld of de ooievaar was uit ons land verdwenen. Eind jaren zestig broedden er nog maar een handvol paartjes in Nederland. Nu zien we deze opvallende vogel weer regelmatig,

Lees meer

Paalnest in Nijetrijne

De camera hangt in de tuin van Albert Westerhuis en Titia Bijwaard in het Friese Nijetrijne, waar de ooievaars sinds 2012 op een paalnest broeden.

Lees meer

Niet alleen kikkers

Het voedsel van de ooievaar is gevarieerd: kikkers, muizen, mollen en insecten, die de ooievaars van Nijetrijne vinden het moerasgebied en de veenweiden van de Rottige Meente

Lees meer

Een ideaal gebied voor ooievaars

Het nest staat in het uiterste zuiden van Friesland bij natuurgebied de Rottige Meente, een laagveen moerasgebied omgeven door veenweiden. Veel water, drassige grond en ruimte. Ideaal voor ooievaars.

Lees meer