De reis van de muis
18.04.25 De kuikens worden groot! En... ze kunnen eten joh! Maar dat hebben jullie vast al lan..
Door
Arda van der Lee
STORK
Arda van der Lee, STORK | dinsdag 15 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 24x
Ooievaarsdorp Ankeveen doet haar naam eer aan
In het wapen van Ankeveen staat een ooievaar. Het lijkt daarom logisch dat de ooievaar er vroeger veel voorkwam. Helaas is daar in de literatuur weinig over te vinden. En nu, na de dramatische ‘dip’ in de zestiger jaren van de vorige eeuw van nog maar 3 broedparen in heel Nederland, weten de ooievaars Ankeveen weer te vinden. Dit voorjaar tel ik in het dorp (2 km lang met wat zijstraten) 15 bewoonde nesten. De laatste op een geknotte wilg; binnen een week gebouwd en nu wordt er al gebroed.
In 1998 werd een eerste paalnest geplaatst, waar sinds 2003 meer dan 60 jongen zijn uitgevlogen. Dit nest is ook een paar jaar gevolgd met de camera van BdL. De jaren erna zijn nog een aantal paalnesten in het dorp verrezen, ook bij ons in de tuin. Al deze nesten werden snel bezet. Toch heerst er nog steeds ‘woningnood’ en worden er in gekandelaberde of geknotte bomen zelf nesten gebouwd. En afgelopen jaar koos een paartje voor een schoorsteen, in de Ooievaarsbuurt(!) Dat zag er zo aantrekkelijk uit, dat dit jaar op de andere schoorsteen ook een paartje is gaan bouwen en broeden.
Het is druk in de lucht: ooievaars met takken of ander nestmateriaal in hun snavel en mogelijke ‘kapers’ die over bezette nesten scheren. De broedende ooievaars scannen regelmatig met een schuin oog de lucht; wat vliegt daar? Van verre zien ze al of het hun maatje is die aan komt vliegen of dat het een vreemdeling is. Deze wordt met luid geklepper en dreiggedrag door de vaste bewoners afgeschrikt.
Opvallend is dat deze (zachte) winter veel nesten bezet bleven, door één of soms zelfs beide bewoners. Heel anders dan bv. in Friesland, waar de meeste nesten verlaten waren in de winter. Op de vroeg bezette nesten zijn de eerste eieren al eind maart gelegd. De eerste jongen komen dan hopelijk eind april/begin mei uit het ei.
Dan moeten er volop eiwitrijke regenwormen aangevoerd worden. Of dat lukt, hangt van de weersomstandigheden af. Is het erg droog, dan valt het niet mee om voldoende wormen te vinden. In Ankeveen kunnen de ouders al snel overschakelen op Amerikaanse rivierkreeften, die met veel ‘wurgen’ door de jongen naar binnen worden gewerkt. Die exoten zijn er in overvloed. Zou dat verklaren waarom er zoveel ooievaars in Ankeveen broeden?
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.04.25 De kuikens worden groot! En... ze kunnen eten joh! Maar dat hebben jullie vast al lan..
18.04.25 Wat ontzettend leuk, zo’n nieuwe vogelsoort bij Beleef de Lente! En daar willen we da..
18.04.25 We zien ze best vaak langs de waterkant, de vinken, zowel de mannetjes als vrouwtjes...
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan