Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).
Er is een storing die hardnekkig is en nog niet opgelost kan worden. Helaas ik vind het ook erg jammer, maar men is er nog mee bezig. Hopelijk is het snel een keertje opgelost.
ja het is hetzelfde paar als vorig jaar. Pa draagt rechts een zilverkleurige aluminium ring. Ma draagt rechts een zwarte kunststof Elsa ring. Ze zijn deze winter beiden in Gennep gebleven.
Dat de vogels zo vaak paren is om een goede band met elkaar te verkrijgen. En later natuurlijk ook om de eieren die gelegd gaan worden te bevruchten.
Ja, dat is moeilijk te zien, hè? Mannetjes en vrouwtjes lijken precies op elkaar bij de ooievaars. Als ze naast elkaar staan of zitten, kun je ze met een beetje moeite wel uit elkaar houden: het mannetje is nét iets groter en steviger dan het vrouwtje, en heeft ook een wat forsere snavel en kop. Maar het grootste verschil tussen de twee in Gennep is vaak goed te zien: want het mannetje heeft een aluminium ring (zilverkleurig dus) om zijn rechterpoot. Het vrouwtje heeft een zwarte ring om haar rechterpoot.
Ooievaars eten van alles wat: van larven, kevers, regenwormen en slakken tot muizen en mollen. Het aanbod aan prooien hangt af van het seizoen en van de weersomstandigheden. Ze zoeken hun voedsel vooral in weilanden - en hoe drassiger die zijn, hoe makkelijker ze eten vinden - en langs sloten. Om hun jongen te voeren, braken ze het in de krop opgeslagen voedsel uit op het nest. Waarna de jongen het snel verorberen.
Zo begroeten ze elkaar. De kop achterover leggen versterkt het geluid en is het in de verte hoorbaar. Als er dreiging is van andere ooievaars, klepperen ze ook en maken ze zich breed door de vleugels te spreiden tijdens het klepperen. Dit is miijn nest, dus wegwezen hier !
De eerste eieren van ooievaars kunnen we rond half maart verwachten. De legperiode loopt door tot half april. Af en toe wordt nog later met de leg begonnen. Meestal legt een ooievaarsvrouwtje vier of vijf eieren. Soms ook maar 1, 2 of 3 eieren. Maar ook wel eens 6 eieren en in het uiterste geval 7, maar dat is echt zeldzaam.