naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Binnenkort

IJsvogel

Binnenkort

Koolmees

Vandaag weer veel nieuwe filmpjes!   *   HAVIK op bezoek bij zeearendnest   *   Leesvoer: er staan nieuwe weblogs klaar!

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Ooievaar

Dat komt omdat ooievaars wel eens over hun eigen poten poepen. Dat doen ze vooral als het erg warm is; ze doen het namelijk om hun poten een beetje koel te houden. Het is te zien in een filmpje dat Nella op 17 mei heeft gemaakt. Dat kun je hier bekijken: https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/?&clip=1136
Hallo Karin, Nee, het zijn dezelfde ooievaars die hier vorig jaar en de jaren daarvoor hebben gebroed. Ooievaars komen in principe altijd terug naar hun eigen nest en naar hun eigen partner. De jongen zoeken, als ze volwassen zijn, zelf een nestplaats. Dat doen ze trouwens wel vaak in de buurt van het nest waarin ze zijn grootgebracht.
Meer kijkers hebben deze zorg geuit, maar we kunnen je gerust stellen. De camera zit gemonteerd aan de toren van het carillon. Het ooievaarsnest staat op hetzelfde gebouw (het historische stadhuis), maar dan op de gevel. Het nest trilt dus niet zoals op de beelden lijkt te doen. De ooievaars hebben deze plek zelf uitgekozen en dit geeft aan dat ze geen last hebben van het luiden van de klokken. Het geluid lijkt voor ons ook harder, omdat de microfoon er vlak naast hangt.

Leuk dat je de ooievaars volgt. De soort is al sinds de beginjaren van Beleef de Lente te zien (10 jaar!).

Een overzicht van de locaties: 2016 Gennep; 2015 Gennep; 2014 Ankeveen; 2013 Ankeveen; 2012 Gorssel; 2011 Gorssel; 2010 Gorssel; 2009 Den Haag; 2008 Schoonrewoerd; 2007 Schoonrewoerd.

De weblogs uit 2015 en 2016 kun je nalezen op de website van STORK: http://www.ooievaars.eu/1300bdl_2016/default.html

Ooievaars eten allerlei kleine dieren: van larven, kevers, regenwormen en slakken tot muizen en mollen. Het aanbod aan prooien hangt af van het seizoen en van de weersomstandigheden. Ze zoeken hun voedsel vooral in weilanden - en hoe drassiger die zijn, hoe makkelijker ze eten vinden - en langs sloten. Om hun jongen te voeren, braken ze de gevangen prooien uit in het nest. Maar zo ver is het nu nog niet...
Ooievaars kunnen wel een jaar of 20 oud worden. Tenminste... als ze het eerste jaar na het uitvliegen overleven. Zoals bij heel veel vogels, is het sterftecijfer bij ooievaars in het eerste levensjaar het hoogst. De oudst bekende ooievaar heeft een leeftijd bereikt van maar liefst 39 jaar. Dat we dit soort dingen weten, is te danken aan het ringen van de ooievaars en aan het terugmelden van afgelezen ringen. Zo zie je maar hoe belangrijk dat ringen is!
Zo begroeten ze elkaar. De kop achterover leggen versterkt het geluid; zo laten ze weten 'dit is mijn nest' aan andere ooievaars.
Ooievaars zijn behoorlijk trouw aan hun nestplaats, niet aan de partner. Als beide vogels dat zijn, dan lijkt dat op trouw aan elkaar. Zulke paren kunnen dus jaren achtereen bij elkaar blijven, maar de werkelijke verbindende factor is dus het nest.
De 1e eieren van ooievaars kunnen we rond half maart verwachten. De legperiode loopt door tot half april. Af en toe wordt nog later gelegd. Meestal legt een ooievaarsvrouwtje vier of vijf eieren.
Ooievaars staan vaak op één poot, de andere poot zit dan opgevouwen tussen de veren. Waarschijnlijk doen ze dit om zo minder snel af te koelen. De poten zijn namelijk niet bedekt met veren, waardoor het bloed dat door de poten loopt sneller afkoelt. Tussen de veren stoppen is dus een vorm van thermoregulatie. Daarnaast stroomt het bloed in de poten via het tegenstroom principe. Dit voorkomt dat de vogel teveel afkoelt via zijn poten. Groetjes, Leo