Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
De ‘verdekt opgestelde’ zeearend man hield alles scherp in de gaten (foto Andries Dijkstra, 24-01-2021)

Door Andries Dijkstra

Zowel jager als aaseter …

Andries Dijkstra | maandag 6 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 223x

Tijdens het broeden hebben we een aantal keren kunnen zien dat de zeearend man ‘verse prooi’ naar het nest bracht en uiteraard worden de jongen nu eveneens volop voorzien van vers voedsel. Wat we via de webcam niet zien is hoe de zeearenden hun prooi opsporen, vangen en doden.
Zeearend (adult) zit op de uitkijk … (foto Andries Dijkstra, 22-02-2024)

Jachttechnieken

Zeearenden hebben verschillende jachttechnieken. Vaak speuren ze vanaf een (hoge) uitkijkpost naar een geschikte prooi. Ziet de zeearend iets, dan probeert hij de prooi zo onopvallend mogelijk te naderen, om daarna met een onverwachte behendigheid toe te slaan.
Om watervogels zoals meerkoeten, eenden of ganzen te bemachtigen, gebruikt de zeearend een andere techniek. Ze achtervolgen dan bijvoorbeeld een (jonge) gans langdurig, totdat deze te uitgeput is om nog een keer onder te duiken of op te vliegen. Zo’n ‘gevecht’, als je het zo wilt noemen, kan soms wel een uur duren. Vis weten ze te vangen door in een lage en lange glijvlucht bijvoorbeeld een, aan het wateroppervlak zwemmende (paaiende), brasem met de klauwen uit het water te grijpen.

Wapenarsenaal

De zeearend is een echte ‘grijpdoder’, die bijna altijd zijn prooi met de klauwen grijpt en doodt. En het beschikbare wapenarsenaal is ronduit indrukwekkend! Kijk maar eens naar de forse snavel en denk maar eens aan de klauwen met de ca. 2,5 cm lange en vlijmscherpe nagels. Nagels die als een stiletto de prooi binnendringen, waardoor zeearenden zowel een haas, als een brasem of forse paling kunnen vastgrijpen en doden. En daarmee beschikken zij over een ander instrumentarium dan de alleen maar aas etende roofvogels zoals gieren.

Aas

Naast ‘verse’ prooidieren, consumeren de zeearenden ook aas. Dit kan bestaan uit al dan niet op natuurlijke wijze overleden zoogdieren, vogels of vissen. Overigens een bijzonder nuttige functie voor een evenwichtig ecosysteem in de zomerpolders.
Het aas weten ze op te sporen door het maken van hoge, cirkelende zoekvluchten. Het zou mij overigens niet verbazen als de ‘kraaiachtigen’ daarbij soms een onbedoelde gidsfunctie hebben?!

Zelf ook eens een bezoek brengen aan de leefomgeving van het Zeearend paar? Meld je dan aan voor een vaarexcursie bij "It Fryske Gea".

Zeearend (sub adult) probeerde een grauwe gans te verschalken! (foto Andries Dijkstra, 14-10-2021)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs