Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Zo vrij als een vogel

Claudia Leenders | donderdag 5 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 272x

Het kan ieder moment gebeuren. Het uitkomen van de vijf valkeneitjes en de daarmee gepaarde vrijheid die hen te wachten staat. Vrijheid is, vooral vandaag, een belangrijk onderwerp. En voor de valkenfamilie is het spreekwoord ‘Zo vrij als een vogel’ niet altijd vanzelfsprekend.
Foto: Vincent van Zalinge

Valkeniers

Vroeger was het houden van valken een belangrijk statussymbool. Het trainen van deze valken werd gedaan door valkeniers, vaak arme boeren die er een mooi zakcentje aan overhielden. De getrainde valken werden verkocht aan bijvoorbeeld edelen, vorsten of geestelijken die daarmee hun macht en rijkdom tentoonstelden. Geen vrijheid dus, voor deze valken. Gelukkig komt valkerij steeds minder vaak voor maar helaas is het nog niet bij wet verboden.

Goed nieuws voor ons

Sinds 2017 is het wel verboden om te jagen met de torenvalk. Onze valken hebben dus geluk!  In Nederland wordt tegenwoordig alleen gejaagd met de slechtvalk en de havik. De moderne valkerij wordt met name ingezet om ongewenste gasten te verjagen bij bijvoorbeeld vliegvelden. Onze torenvalk jaagt vooral op muizen en kleine vogeltjes waardoor het ook niet interessant is om de torenvalk in te zetten voor deze jacht. Bovendien is de manier van jagen, het bidden, niet praktisch voor de veiligheid van het luchtverkeer.

Vruchtbare samenwerking

Er is een plek waar torenvalken wél aan het werk gezet worden, namelijk in de buurt van fruittelers. De fruitboeren hebben veel last van muizen en kleine vogels. Die houden namelijk wel van al dat zoete fruit. Om de fruitoogst op een milieuvriendelijke manier te beschermen tegen ongedierte plaatsen fruitttelers torenvalkkasten in de buurt van het land. Zo hebben de valken een mooi huis met genoeg voedsel in de buurt, en redden de boeren hun waardevolle oogst. Goeie deal en vrijheid voor de valk!

Ei, ei, ei en we zijn zo vrij

Wanneer zouden de torenvalkjes uitgekeken zijn op de binnenkant van hun ei? Wij wachten met smart op de eerste snaveltjes en piepjes. Net zoals pa en ma trouwens. Op de beelden is goed te zien dat vooral M een beetje ongeduldig is. Hij weet vast niet wat hem te wachten staat met vijf hongerige snaveltjes...

Bonnie heeft trouwens een hoop leuke schuddelmomentjes verzameld, het clipje hierover vind je hier

 
Foto: Vincent van Zalinge

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs