Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Zij is van mij

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 10 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 718x

Vanaf afgelopen zaterdag is het vrouwtje kerkuil blijven slapen in de nestkast. Luidt dit een nieuwe fase in voor dit nieuw samengesteld setje?
Foto André Eijkenaar

Blij verrast met de beelden. Yes! Twee slapende kerkuilen in de nestkast. Ik vroeg me meteen af, zijn ze nu een setje? En wonen ze samen? Hoe gaat het versieren de (balts) bij kerkuilen eigenlijk? Kijkers vroegen zich af of onze man met zijn geschreeuw wel aantrekkelijk zou zijn voor de nieuwe vrouw kerkuil? Waarom schreeuwt hij zo?

IJselijk luid gekrijs

Tegen het einde van hun eerste levensjaar zijn kerkuilen geslachtsrijp. Vroeg in het voorjaar begint de balts (het versieren): een ijselijk luid gekrijs van het mannetje. Het geluid (zang) is op honderden meters afstand hoorbaar. U kunt het hier beluisteren: Roep.

De baltskreet laat hij elk jaar weer opnieuw horen, ook al heeft hij een vrouwtje. Onze man was nog op zoek naar een vrouw en de roep was dus bedoeld om haar te lokken en te laten zien ‘kijk eens, ik woon op een prachtige plek in de hooiberg!’

Het mannetje geeft hiermee duidelijk zijn territorium aan. De roep heeft nog een belangrijke functie, het stimuleert namelijk ook de ontwikkeling van de eicellen van het vrouwtje kerkuil. Ja, hij is dus aantrekkelijk voor zijn nieuwe vrouw.

Zij is van mij

Wat buiten het oog van de webcam heeft plaatsgevonden, zijn de baltsvluchten. Hierbij vliegen het mannetje en vrouwtje achter elkaar aan en laten daarbij veelvuldig vleugelklappen horen.

Zijn ze uitgevleugelklapt, dan volgt het vrouwtje het mannetje naar de uitgekozen nestplaats, waar een attentie op haar wacht, een muis.  En dat is het moment waar we als volgers van de kerkuil nu naar kijken, een nieuw paar. Ze laten er geen gras over groeien en werken aan hun onderlinge paarband. Of ze ook gaan broeden, dat moeten we afwachten, maar hun aanwezigheid is een gunstig voorteken.

In het volgende blog het vervolg….

Setje

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs