Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Ze zijn al in het gebied!

Mars Gremmen | donderdag 21 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1052x

Een tafelmanierentraining zou ze goed doen, die lepelaars. Nooit eens netjes met mes en vork eten; altijd on-fijn-zinnig met een lepel in de weer. Een beetje etiquettelerares zou er wanhopig van worden!
De lepelaarfoto bovenaan de pagina maakte ik in juli 2018 in de Ooijpolder bij Nijmegen. Op de screenshots hierboven een pimpelmees.

Zo, die slechte grap kunnen we ook maar gehad hebben. Over naar wat serieuzere praat.

De camera's staan aan! We kijken op een struweel, met stevige boomtakken en hier en daar een nest. Als we het geluid harder zetten, horen we de wind in de microfoon blazen. In de verte raast het verkeer. Af en toe kun je zelfs een vrachtwagen zien voorbijflitsen.

VOGELTJE, WAT ZING JE VROEG

Veel leuker zijn de vogelgeluiden. We horen een koolmees die zijn fietsband staat op te pompen, krijsende blauwe reigers, kekkerende haviken en een zingende winteRRRRRkoning. Ook een in herhaling vervallende zanglijster laat zich bij tijd en wijle mooi beluisteren.

Zelfs voor een pril vogelaarsoor is dit alles nog redelijk te onderscheiden. Als straks zomervogels als de zwartkop, rietzanger en blauwborst het orkest komen versterken, vrees ik dat we de determinatiemoed moeten opgeven...

WAAR BLIJVEN ZE?

Er is al een tiental lepelaars in het gebied waargenomen. De cameranesten hebben ze vooralsnog niet bezocht. Wie dat al wel gedaan heeft was een paartje havik. En een pimpelmees. Die bijkans tegen de camera aanvloog. Of meende hij in de spiegeling van de lens een liefdespartner waar te nemen? We zullen het nooit weten. Hij was alweer verdwenen voordat we het hem konden vragen.

TAKKEN

De grote horizontale tak op camera 1 is daar op natuurlijke wijze door de wind gedeponeerd. Net als het takje voor de lens van camera 2. Van die eerste trekken we profijt door een beter overzicht. Van die tweede hopen we niet al te veel last te krijgen. Ik meen een elzenprop te herkennen. Met een beetje geluk vliegt er nog een kleine of grote barmsijs in!

We gaan het zien de komende tijd. Reuze spannend! (Nee, ik overdrijf niet.)

Mars Gremmen, fietsvogelaar, natuurblogger.

 

Een paartje havik is veel te vroeg voor een lepelaarkraamvisite.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs