Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ze groeien als kool(mezen)!

Jennifer Romeijn | zaterdag 9 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 912x

Afgelopen maandag en dinsdag kwamen de zes koolmeeskuikens uit hun eieren. Wat zijn ze al gegroeid!
De koolmeeskuikens op 4 en 8 mei

De zes koolmeeskuikens zijn nu vijf respectievelijk vier dagen oud. De dag van uitkomen tellen we namelijk als dag 0. De wezentjes die uit hun eieren kwamen kruipen, leken echter nog totaal niet op koolmezen. Gesloten ogen, geen veren, waar zijn die kenmerkende koolmeeskleuren?

Op de zwart-witcamera is het niet te zien, maar de koolmezen hebben een rode huidskleur. De afgelopen dagen zijn er op die huidjes al veertjes verschenen, als je goed kijkt zou je de donkere plukjes op de koppen en ruggen van de kuikens moeten kunnen zien. Vanaf dag 5 zullen vervolgens de slagpennen op de vleugels gaan verschijnen. Vanaf dag 9 zullen de ogen van de kuikens soms al eens opengaan en vanaf dag 10… dan verschijnt het eerste geel! Dat kunnen we op de binnencamera natuurlijk niet zien, maar het is toch leuk om te weten.

En ondertussen groeien de kuikens zelf ook gewoon verder! Kijk maar eens hoeveel ze al gegroeid zijn tussen 4 en 8 mei. De ouders doen erg hun best met voeren, dat helpt natuurlijk 😉.

De jongen blijven ongeveer 18 tot 21 dagen in het nest.

 

Bonus: spreeuw

Op donderdagavond rond 19.50 uur kregen onze koolmezen bezoek van een spreeuw die de kast kwam inspecteren. Vrouw koolmees was niet van dit bezoek gediend en heeft haar kuikens flink verdedigd tegen deze indringer. Vleugelgewapper en gehis, het ging er heftig aan toe! De spreeuw werd verjaagd en het nest was weer veilig. Maarja, de kast is natuurlijk eigenlijk een spreeuwenkast, dus je kunt de spreeuw deze inspectie moeilijk kwalijk nemen. Gelukkig hangen er in de buurt nog genoeg andere spreeuwenkasten, dus de spreeuw zou ergens anders een plekje moeten kunnen vinden.

7 mei: spreeuw op inspectie

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs