Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wij willen ook graag uilen op ons erf πŸ¦‰πŸ¦‰

Mark Hessels | zaterdag 2 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 319x

Dat kan ik me heel goed voorstellen; het is zo fantastisch om al 6 jaar gastheer van een paar kerkuilen (en bosuilen) te zijn. Ik kan me bijna niet meer voorstellen hoe dat zonder is. Toch moet je wel eerst even heel goed nadenken over wat dit in de praktijk allemaal inhoudt.
Bruine ratten horen er echt gewoon bij op een gezond erf, ook als ze wat groter en minder snoezig zijn (foto: Mark Hessels)

 

HOE HEBBEN JULLIE DAT VOOR ELKAAR GEKREGEN ?

Dat is misschien wel een van de meest gehoorde vragen als het over ‘onze’ kerkuilen gaat. Het korte antwoord is eigenlijk heel eenvoudig; de uilen hebben ons uitgekozen en niet andersom. Maar de echte vraag is natuurlijk waarom hebben ze juist deze plek uitgekozen en wat voor invloed heb je daar zelf op.

 

3 V’s: VOEDSEL, VERBLIJFPLAATS & VEILIGHEID

Dat zijn eigenlijk de 3 belangrijkste basisbehoeften van veel beesten. Soms wordt daar als 4e V ook nog ‘voortplanting’ bij genoemd, maar dat zit indirect ook al wel een beetje in de andere 3 V’s.

Voedsel moet er uiteraard het hele jaar zijn; de uilen hebben er niks aan als er ’s zomers voldoende te eten is, maar ’s winters helemaal niets. Omdat de kerkuil makkelijk 1-2 km van zijn nest af jaagt hoeft dat natuurlijk niet allemaal steeds op dezelfde plek te zijn, maar als op het erf helemaal niets te vinden is wordt de plek wel gelijk een stuk minder aantrekkelijk.

Dus muizen horen er echt wel bij op het erf en ook voor die muizen moeten de 3 V’s weer kloppen. Met kunstgras kunnen de meeste woelmuizen niet zo veel en op een opgeruimd en schoongespoten erf vinden de meeste muizen geen voedsel en geen schuilplekken. Lekker rommelig dus, veel schuilplekjes voor insecten, plantjes tussen de stenen lekker laten groeien en hier en daar wat rondslingerend hooi of stro en absoluut geen gif op het erf. Dat betekent dat er heel veel leven op je erf is (hoe gaaf is dat 😁) en die willen ook allemaal graag je huis in, zeker in de winter, en dat is soms wat minder gaaf 😬.

 

KERKUILEN ALS MEDEBEWONER

De kerkuil is in Nederland een echte cultuurvolger geworden en je vindt hem bijna alleen nog maar op erven. Ze hebben ontdekt dat de voordelen van op een erf wonen doorgaans opwegen tegen de nadelen daarvan. Dan moet er natuurlijk nog steeds een geschikte nestplek (vaak een kast) zijn en een paar rustige plekjes om te chillen (niet gedacht dat ik dat woord ooit nog eens zou gebruiken). Maar een kast boven een terras waar iedere avond luidruchtig feest wordt gevierd gaat toch echt niet werken. Voor de uilen veel te onrustig en voor de gasten veel te groot risico om een flats op je hoofd te krijgen (zie ook het blog schijt aan alles). Graag een rustiger plekje een beetje achteraf en even een zeiltje over je oude oldtimer heen leggen dus.

Toch kunnen de uilen wel goed wennen aan de standaardgeluiden op een erf. In het eerste jaar liep ik nog op sokken als ik bij de hooiberg moest zijn om ze vooral maar niet te storen, maar inmiddels maaien we gewoon overdag onder de kast door en dan wordt er binnen hooguit even één oog half geopend. Maar ondanks dat is het wel belangrijk om te blijven realiseren dat het gewoon echte wilde dieren zijn en geen huisdier of vee. Zij kiezen zelf of ze het goed genoeg vinden en blijven of toch maar eens verderop gaan kijken.

 

NIET ALLEEN HET ERF, MAAR OOK DE OMGEVING

Een perfect erf in een woestijn van maisvelden gaat ook geen succes worden, dus de omgeving is zeker zo belangrijk. Ook als het op voedselveiligheid aankomt. Jij kunt dan keurig al het gif (tegen mos, tegen slakken, tegen muizen, tegen mieren, tegen zilvervisjes, tegen wespen en ga zo maar door; onvoorstelbaar wat wij allemaal niet bij ons in de buurt willen accepteren) van je erf verwijderd hebben, maar als de uilen dagelijks een portie gif bij een verre buurman gaan ophalen gaat het ook niet heel lang goed.

 

MAAR UHH…. HET DUIZELT ME LANGZAAM EEN BEETJE……

Ja, er zijn nogal wat dingen waar je over na moet denken om een gezonde omgeving voor al het leven op je erf te realiseren, voordat een paartje uilen het daar naar hun zin krijgt. Gelukkig is er ook een eenvoudige stap die je als eerste kunt zetten.

Als je denkt dat jouw erf geschikt is voor uilen en als je de kleine ongemakken die dat soms met zich meebrengt voor lief wil nemen kun je het beste contact zoeken met de uilenwerkgroep die in jouw regio actief is. Zij komen graag langs om samen te kijken of de plek echt geschikt is en wat er eventueel nog veranderd zou moeten worden.

En tot die tijd, geniet nog maar even lekker van alle bewoners van Beleef de Lente.

OK, de muizenstand wordt onder controle gehouden, maar het afval blijft toch echt achter voor jou.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs