Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Schijt aan alles

Mark Hessels | woensdag 1 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 800x

De trouwe kijker kan het niet ontgaan zijn. Nu we ook buiten de kast kunnen kijken zien we regelmatig enorme poepstralen in het rond vliegen; bij voorkeur in de richting van de camera. Tijd om daar eens even bij stil te staan.
'Krijtstrepen' langs de zitpaal en op de wand van de kast. Foto: Mark Hessels

GOEDE INDICATOR

Ervaren uilenmensen kijken bij aankomst op een nieuw erf altijd of er bij goede zitplekjes poepsporen op de balk of muur eronder zitten; zg. ‘krijtstrepen’. Dit is vaak de eerste aanwijzing dat er ’s nachts uilenactiviteit is.

 

KAN HET NIET WAT MINDER ?

Als je die stralen af en toe ziet (en hoort klateren !) komt bij mij de vraag op: waarom zo veel eigenlijk ? De meeste vogels hebben maar beperkte mogelijkheid om hun voer te scheiden voordat ze het opeten en hoewel de echt onverteerbare delen via braakballen weer langs dezelfde weg er uit komen gaat er toch relatief veel door het spijsverteringssysteem heen.

Maar nog belangrijker is dat een vogel geen aparte uitgang voor urine heeft. Alles komt (vaak tegelijkertijd) via de cloaca naar buiten en dan wordt het al gauw veel….

 

WAAR LAAT JE HET ALLEMAAL ?

Op sommige erven zie je dat er zeiltjes boven de parkeerplekken zijn gespannen; overdreven ?

Reken eens even met me mee:compilatiefilmpje

Zo’n flinke flats is toch al gauw 20 cm3. Met 2 kerkuilen en 2 flatsen per kerkuil per nacht kom je dan op 80 cm3 per nacht.

Met 150 nachten per broedzeizoen kom je dan op 12000 cm3 per seizoen en dan tel ik de jongen voor het gemak even niet mee.

 

Dat is dus 12 liter; dat is een flinke emmer latex !

 

Gelukkig verdampt een deel daarvan weer gewoon, maar als je het nog even netjes verder doorrekent dan vind je dat je hiermee de vloer van de hooiberg keurig wit kunt lakken en dan niet met een dun laagje.

Dus mocht iemand aan het eind van het seizoen nog een paar uurtjes over hebben om te helpen krabben….

 

Nog niet overtuigd ? Kijk dan het prachtige compilatiefilmpje van Dieuwertje nog eens even, dat sinds vandaag ook online staat !

Letterlijk schijt aan alles. Foto: Mark Hessels

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs