Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wie is wie en wat is er gaande?

Margot de Kam | maandag 21 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 299x

En waar blijft het eerste ei? Er gebeurt soms niets of juist bij beide nesten tegelijk heel veel. Tijd voor een overzicht wat er gaande is en wie nou wie is bij de slechtvalken.

Het is niet zo moeilijk als we beide koppels samen zien. Dan is het duidelijk dat de vrouwtjes echt veel forser zijn. Hoe herkennen wij hen individueel?

 

Slechtvalken de Mortel

Dit paar kennen wij al sinds 2015/ 2018 en ondanks dat ze ongeringd zijn, zijn we zeker dat het nog steeds dezelfden zijn. Omdat we hen als individuen zo nauw via de webcams observeren. Vorig jaar was er al een blog Wie is wie over hen. Het meeste wat daarin staat geldt nog. Maar…het zullen geen Mortelvalken zijn, of er zijn enkele details in hun uiterlijk veranderd na de laatste rui. De druppels die de man op zijn witte borst had, zijn nu meer kleine streepjes en zijn borst is ook veel witter geworden. En de verticale streepjes die de vrouw op haar borst had, worden dikker, al bijna druppels.

 

Het is daarom beter naar de individu als geheel te kijken en naar het gedrag. Bijvoorbeeld: de man is degene die de kleine prooitjes brengt. ’s Nachts is de vrouw bij de kast.

 

Slechtvalken Rijksmuseum

De Amsterdamse slechtvalken NS en BVE kennen wij nog niet zo goed. Individuele details zijn nog moeilijk te benoemen. Maar..zij zijn geringd. Ze hebben aan beide poten ringen, maar 1 ring is smal, en de andere iets breder en die heeft een lettercode. NS is een Belgische, haar pootring met code zit links. De code is moeilijk leesbaar, hjj staat overdwars. BVE draagt de ring met zijn code rechts, hij is een Nederlandse valk, uit Den Haag.

 

En wat is er allemaal gaande bij de nesten

De Mortel

Het is nog steeds onrustig door een vervelende vreemde valk. We zagen in beeld aan het formaat dat dat een vrouw is. Donderdag waren er best serieuze aanvallen, zie filmpje Chaos. Sindsdien komt er elke dag wel een vreemde, waarschijnlijk dezelfde, langs waardoor V steeds boos staat te schelden. Het levert stress op. V slaapt wel steeds in de kast en besteed soms aandacht aan de kuil, waar de eieren moeten komen. En naast een hoop drukte, zijn er toch ook baltsgesprekken.

 

Rijksmuseum

Ook bij het Rijksmuseum was deze week nog onrust. De vrouwelijke slechtvalk CHT, (ring is nu goed gelezen) was wederom brutaal bij man BVE in de kast. Deze slechtvalk komt uit Goes 2019, dus in haar 4e levensjaar. In volle bloei een eigen kast wensend. Zij is sinds woensdag niet meer gezien. Ondertussen wordt er nog steeds gebaltst door NS en BVE. NS besteed gelukkig steeds meer tijd aan nestvoorbereiding van haar kast: kuiltjes schrapen en alle hoeken inspecteren. Zij slaapt op de rand of vlak naast de kast.

We wachten nog steeds hoopvol op rust en eieren.

 

 In onderstaand filmpje vergelijkingsfoto’s bij beide paren.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs