Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Kuuks in de warmte 16 juni 2022 (foto Albert Westerhuis)

Door Titia Bijwaard

Weer het weer

Titia Bijwaard | dinsdag 16 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 144x

Het leek zo mooi: lekker veel regen in maart en april en een droog begin van mei. Zoals ik schreef in mijn blog 'ooievaarsweer' van vorige maand zou dat een ideale situatie zijn. En toen werd het 5 mei, waren er vijf kuuks, en viel er 11,2 mm. regen op het nest.
Zonsondergang 11 mei 2023 (foto Titia Bijwaard)

Van de regen in de drup

Het bleef nat. Er viel in de week erna nog 20,3 mm. bij. Dat was teveel. Op 10 mei waren er nog maar twee kuuks in leven. En op veel andere nesten was de sterfte vergelijkbaar of erger. Vooral in het zuiden en westen van het land, waar nog meer regen viel. Arda gaf in haar blog Reserve jongen al aan waarom de jonge ooievaars dat niet overleven.

 

En nu?

Nu komt er volgens de berichten droog en helder weer aan. De kuuks moeten niet teveel eten, zodat ze in de nacht van woensdag op donderdag nog onder de ouders passen. Want dat wordt een koude nacht met zelfs kans op vorst aan de grond. Pa en Ma ooievaar zullen op Hemelvaartsdag dus flink moeten dauwtrappen om nog een regenworm naar boven te krijgen! Maar zoals we dat tegenwoordig bijna gewend zijn, wordt het zondag misschien al boven de 25 graden en komt er daarna weer onweer. Tot ze uitvliegen blijft elke dag spannend en onvoorspelbaar voor de kuuks. Zoals deze spreuk al zegt: “Het weer zit niet mee, maar dat is altijd nog beter dan dat het wéér niet mee zit…”.

Schermafdrukken 12 en 15 mei 2023


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs