Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
VBE, de drie kuuks en de groene veer!

Door Erik Petersen

Weeksamenvatting week 18

Erik Petersen | zondag 8 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 289x

En daar is alweer de 7e weeksamenvatting van de slechtvalken bij het Rijksmuseum. Een week waarbij 020 een hattrick scoorde op één dag. De kuuks vlogen ons op dinsdag om de oren. Weer veel leesplezier gewenst.
Het is groen en het is......

Kuukloze start van de week

Was het begin van de week saai? Viel eigenlijk best nog wel mee. Schuddelen, poetsen, draaien, wisseling van de wacht en weer schuddelen, poetsen en draaien. Dat was het wel zo beetje. Een patatduif had met een bovennatuurlijke krachtinspanning het rooster weten te bereiken, maar BVE liet het maar gebeuren en de doif dook maar weer de diepte in op zoek naar voedsel dat niet is opgenomen in de Schijf van Vijf.

De Dol Dwaze Dinsdag

En dan is het dinsdag en zien we BVE de eieren aan het schuddelen op werkelijk Olympisch niveau. We krijgen toch geen lauwwarme valkenomelet? Niets is minder waar, want het is met recht een Dol Dwaze Dinsdag te noemen. Al om 06:00 uur komen er berichten in de chat dat we de kuikens al horen door de eischaal heen en om 07:20 uur is daar.... tada... K1. Vreugde en blijdschap in de chat, maar de finale van het open Nederlandse Ei-schuddelen is nog maar net begonnen want wannebe K2 en K3 zagen er ferm op los om uit het ei te komen. Eerste zullen ze nooit meer kunnen worden, maar ze gaan voor een podiumplek. Net voor het middaguur komt er een ekster op kraamvisite, maar besluit zonder zichzelf op te offeren als maaltijd maar te vertrekken. Ondertussen heeft BVE de plek van NS ingenomen. Het is op zich heel bijzonder dat een mannelijke Slechtvalk een ei uitbroedt. Normaals staat een vrouwelijke Slechtvalk dit nooit toe en blijft ze net zo lang zitten tot ze er spierpijn van krijgt. Net iets voor half één wordt K2 gespot als een opdrogende kuuk. En als ware het een gewone werkdag beluit K3 net voor vijf uur als bronzen podiumkandidaat het ei te verlaten. Een loepzuivere hattrick.  Niet veel later op deze dinsdag vindt de eerste voedering plaats en staat er spreeuw op het menu. In 8 minuten zitten de minikropjes vol en is het tijd voor een welverdiende nachtrust. Wat een top dag was het vandaag!

Ik zie, ik zie wat jij ook ziet en het is groen!

Op woensdag open ik de BDL Slechtvalk tab en zie ik iets helder groens in de kast liggen. Maar wat is dat? En nadat ik de leesbril op het puntje van mijn neus zet en overga naar groot scherm, zie ik dat het een knalgroene veer is. Een knalgroene veer? Ja, een knalgroene veer. Is BVE een volière van Artis ingevlogen en heeft die daar zijn maaltje weten te scoren? Nee, het is een veer van een Halsbandparkiet. Dit beestje is een, houdt u maar even vast in het kader van weer een moeilijk woord, een invasieve exoot. Een exoot is een plant, dier, of een ander organisme, dat van nature niet in Nederland voorkomt. Deze exoten komen door menselijk handelen in ons land terecht. Het gaat hierbij niet om soorten die elders in Europa inheems zijn en door klimaatsverandering oprukken naar Nederland. De Halsbandparkieten die in Nederland rondfladderen zijn volgens de Vogelbescherming afstammelingen van ontsnapte of losgelaten kooivogels. Ze leven vooral in parken en tuinen in stedelijke gebieden. Met name in Amsterdam en Den Haag komen hele bolwerken van de parkiet voor. Aha, vandaar dat deze plattelander ze niet kent.

Even in het zonnetje zetten!

Omdat ik niet 24 uur per dag kan kijken, maak ik vrij veel gebruik van OZ. Klik er maar op je kunt vrijwel de klok rond teruglezen wat er heeft plaatsgevonden. Deze keer wil ik knuffeltje (knuf voor intimi) in het zonnetje zetten. Zonder afbreuk te doen aan anderen, is Knuff wel de drager van OZ en houdt zij met werkelijk waar, militaire precisie, de belevenissen van het Rijkmuseum bij. Topper!

Juiste tijdstip, maar verkeerde kast!

Dan ben je vanuit Afrika helemaal naar Nederland gevlogen om hier te shinen, maar neem je bij Hoevelaken de verkeerde afslag en kom je uit in de verkeerde kast. Op zaterdag zagen we een Gierzwaluw als prooi bij onze Slechtvalken in plaats van als kijkplezier bij de nog lege nestkast. Dan heb je echte een slechte dag!

Afronding:

Dat was het voor deze week en wat een topweek was het. Nu gaan we de drie drommelse dinsdaghatchers zien verkleuren van wit naar bruin en groeien van kleine hulpeloze frummeltjes naar predatoren van de bovenste plank... ehh.. rooster.  Carpe Diem en hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!

Verkeerde kast hoor!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs