Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
vrouw 4NL wailt, man BUS viegt mooi

Door Margot de Kam

Wat staan ze steeds te roepen

Margot de Kam | dinsdag 14 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 279x

Slechtvalken hebben meerdere manieren om te communiceren. Veel is lichaamstaal, en ze maken diverse geluiden. Wat betekent dat?
vrouw 4NL staat te wailen

[note: M van de Mortel, man slechtvalk vanaf 2015 lijkt echt verslagen helaas. We zien baltsgedrag tussen vrouw 4NL en nieuwe man BUS]

 

Wailen en chuppen

Zo noemen we de geluiden die ze hoofdzakelijk maken. Het klinkt zo’n beetje als je het schrijft. Wheelwheelwheel en ie-u-tsjup.

NB: Mannen hebben een hogere (piep) stem dan de vrouwen.

 

Schreeuwen en gillen lijkt het wailen

Het wailen heeft diverse betekenissen. Het is een geluid dat ver draagt. Het kan heel erg zeurderig of alarmerend klinken. Het klinkt in onze oren, en met onze emoties, anders dan wat er bedoeld wordt.

 

Bedelen om prooi of paring

4NL, dat is vrouw slechtvalk van de Mortel, horen we het meeste wailen. Dat klinkt vaak zeurderig of zelfs bozig. Zeker als ze die snavel zo openspert. Deze wail is een bedelroep. Vooral omdat dit een nieuw koppel is dat elkaar nog leert kennen horen we dit gekrijs veel van het vrouwtje. Zij bedelt om prooi en om paringen. Het is dezelfde bedelroep die de jongen gebruiken als ze om voedsel bedelen. 

 

Lokken

Hij, de nieuwe man BUS, van de Mortel, die een blijver lijkt, wailt soms terug, om aan te geven dat hij haar hoort, maar we horen hem ook chuppen. Het gechup is, in dit geval, om haar te lokken. Kom maar, ik heb prooi. Dat hij er vervolgens mee wegvliegt, zoals in het filmpje Niet van harte is te zien, is ook baltsgedrag voor een nieuw koppel.

Als ze samen wegvliegen in dat filmpje, horen we gechitter, een chichichi geluid, heel snel achter elkaar. Dit geluid gebruiken mannen ook bij de paring en is een speels geluid, onschuldig bedoeld. Hij plaagt haar een beetje, door weer met het prooitje weg te vliegen. Kom maar achter mij aan. Het is een spel.

Hij doet ook mooie baltsvluchten om haar te bekoren, dan wailt ze ook, dat ze hem ziet. Een prooi-overdracht van snavel tot snavel of een baltsgesprek in de kast is intiemer voor een slechtvalk, zelfs intiemer dan een paring. Ze paren wel, maar ze zitten nog niet in die fase van snavels dicht bij elkaar.

In Amsterdam, - en dat is het leuke van twee nesten volgen-, voor vergelijk, daar zien we dat het koppel elkaar al beter kent. Hij plaagt niet meer, man BTR van het Rijks. We horen hen ook wailen soms, dat is meer van ik zit hier, waar ben jij? Of het vrouwtje V bedelt om een paring. Wailen wordt ook gebruikt bij een prooi-overdracht in de lucht.

Maar veel meer horen we het chuppen in Amsterdam. Man BTR heeft maar 1 doel met zijn gechup: het vrouwtje V naar de nestkuil lokken, waar ze een ei moet leggen. Zij zijn dus al verder met hun verloving. Hen horen we veel meer chuppen, hij lokkend, en zij, met haar schelle stem, V in Amsterdam, chupt naar hem dat ze hem ziet. Ook als ze samen zijn in de kast wordt er gechupt. Zie ook Marieke’s blog : Het grote verleidingsspel

 

Al dat gegil is geen schelden

Wailen, hoe naar het geluid ons soms in de oren klinkt, wordt uitsluitend onderling gebruikt. Dus niet om te schelden tegen indringers. Over hoe er gescholden wordt vertel ik een andere keer.

 

In onderstaand filmpje horen we de geluiden.

wailen en chuppen


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs