Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Baltsgedrag bij de Mortel

Door Marieke van den Heuvel

Het grote verleidingsspel

Marieke van den Heuvel | vrijdag 3 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 311x

Baltsen, zo noemen we het gedrag van dieren om een partner te versieren en over te halen om te paren. Ook al zijn slechtvalken over het algemeen monogaam, elk jaar zal de man zijn vrouw opnieuw het hof moeten maken. De slechtvalken van Beleef de lente zijn al volop bezig met hun versierpogingen!
Prooioverdracht tijdens baltsen www.falcoperegrinus.eu

Baltstijd

Begint wanneer het langer licht wordt. Zo vanaf eind januari beginnen bij de man de hormonen door zijn lichaam te gieren. Hij zit dan vol testosteron en krijgt er zin in. Bij vrouw veranderen de hormonen ook wel door de invloed van het daglicht, maar zijn charmes doen toch wel het voornaamste werk. Hij zal die echt in de strijd moeten gooien om vrouw te versieren.

Baltsvluchten

Man heeft heel wat arsenaal om het grote verleidingsspel te spelen. Hij geeft indrukwekkende luchtshows weg. Zo laat hij zien dat hij een goede jager is en voor voldoende voedsel kan zorgen tijdens het broeden en het verzorgen van de kuikens.

Lekkere hapjes

Vrouw is ook te verleiden met lekkere hapjes. Dit is te zien in het filmpje welkom bij het Rijksmuseum. Het zijn niet altijd hele grote prooien. Vaak kleine vogeltjes of restjes. Hiermee laat hij ook zien wat een geweldige jager hij is, want hoe kleiner de prooi hoe moeilijker te vangen.

Nestkuiltje

Een nestkuiltje maken is ook onderdeel van zijn versierpogingen. Man zoekt een nestplek en schraapt daar een kuiltje. Dan probeert hij vrouw naar zijn kuil te lokken. Dit doet hij door het aanbieden van prooitjes en door te roepen. Dit roepen wordt chuppen genoemd. 

Intieme gesprekken

Wanneer man en vrouw elkaar zien zitten wordt het steeds intiemer. Ontmoetingen in het nest volgen. Ze staan dan chuppend tegenover elkaar en buigen hun kop naar elkaar met de snavel naar beneden of opzij gericht om aan te geven dat er vertrouwen is. Soms gaan ze over tot snavelen.

Het grote verleidingsspel zal nog even duren. En er wordt al gepaard. We hopen op een voorspoedige eileg zonder verstoringen. Vorig jaar kwam het eerste ei bij het Rijksmuseum op 28 maart.

Aanbieden van prooitjes

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs