Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Andre Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Wanneer gaan we eieren zien?

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 8 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 395x

De kogel is door de kerk, man en vrouw kerkuil van Beleef de Lente zijn nu officieel een setje, maar wanneer komt het eerste ei? Een grote vraag voor ons, want vrouw kerkuil lijkt er nog geen haast mee te maken.

Het versieren

In het eerdere blog van Bernice is te lezen dat de kerkuilen hun hooiberg verdedigen. Zo laten ze ook weten dat ze een paar zijn en dat het hún plek is: hier wonen wij!

Het mannetje kerkuil laat ook korte en luide kreten horen en dit heeft ook een geslachtelijke functie. De roep lokt het vrouwtje om de eicellen te gaan ontwikkelen. Wat we zien is dat vrouwkerkuil al wel langer in de nestkast verblijft en regelmatig haar bedelroep laat horen aan man kerkuil. Zo geeft ze aan dat hij prooien aan zijn partner moet komen brengen. Ondanks al deze signalen kan het toch vaak nog wel een week of zes duren voordat het eerste ei er is.

Geleidelijk zullen we het aantal paringen zien toe nemen. Deze zijn uiteraard bedoeld voor bevruchting van de eieren, maar ook om de paarband te verstevigen.    

Vier weken tot het eerste ei

Ongeveer vier weken voordat de kerkuil het eerste ei legt, wordt er op de nestplaats gepaard. Wat team Kerkuil heeft kunnen waarnemen begon het paren op 13-02-2023.

Hoeveel eieren?

Meestal krijgt een kerkuil 4 tot 7 eieren. Bij uitzondering zijn dat er meer dan 10. Dit gebeurt tijdens goede muizenjaren. Ze moet een enorme eiwit- en vetreserve opbouwen in haar lichaam voordat ze het eerste ei legt.

Conclusie: als vrouw kerkuil meer voedsel krijgt, dus als er meer muizen in de buurt zijn, is haar reserve groter. En legt vrouw kerkuil dus ook meer eieren.

Waag je een gokje?

Ik hoop dat ik voldoende informatie gegeven heb, zodat ik je kan verleiden om een gokje te wagen wanneer het eerste ei gelegd gaat worden. Dit natuurlijk voor de eeuwige roem van seizoen 2023.

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs