Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Waar kan ik een zeearend zien?

Sarah Ligthart | donderdag 20 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 100x

Ik moet bekennen dat ik de zeearend nog nooit in het echt heb gezien. Al weet ik ondertussen wel veel over ze, toch zou het wel heel leuk zijn om de grote roofvogel binnenkort een keer buiten in een natuurgebied te zien. Hieronder vier plekken in Nederland waar je kans hebt om de zeearend te zien!

De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch ligt deels in Zuid-Holland en deels in Noord-Brabant, vlakbij Dordrecht. Het is een waterrijk gebied – perfect voor de zeearend dus – en heeft zand- en slikplaten. In 2012 vestigde de zeearend zich hier en sindsdien zijn er twee broedparen bekend in De Biesbosch, maar zijn er ook een aantal andere (jonge) zeearenden die er vertoeven. Vooral op de Noordwaard als de Tongplaat heb je kans om de vogel te zien.

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen, in Flevoland. Dit is natuurlijk de plek waar het allemaal begon: het eerste Nederlandse broedpaar in 2006. Ook hier is het lekker nat, een echt moerasgebied met veel verschillende watervogels die er foerageren. Genoeg voedsel voor de zeearend dus! Daarnaast zijn er op de Oostvaardersplassen grote grazers te vinden waarvan er wel eens kadavers blijven liggen die de zeearend ook wel lust.

Lauwersmeer

Van zee naar meer door indamming, dat is hoe het Lauwersmeer ontstaan. Het natuurgebied ligt op de grens van Friesland en Groningen. Om het water zijn open vlaktes die begraasd worden door grote grazers. Deze plek is perfect voor vogels en de zeearenden broeden hier ook al jaren!

De Alde Feanen

Eigenlijk mag Nationaal Park de Alde Feanen natuurlijk niet ontbreken op deze lijst, maar daar weten jullie als trouwe bloglezers alles al van. Het gebied heeft moerasbos, open water en een prachtig zeearendennest in een hoge boom. Naast de zeearend broeden er nog wel 100 andere vogelsoorten in het Nationaal Park en kunnen ook plantenliefhebbers hun hart hier ophalen met meer dan 450 plantensoorten vertegenwoordigd.

Al deze natuurgebieden zijn het zeker waard om eens te bezoeken en staan zeker hoog op mijn lijstje van plekken die ik nog wil zien. Natuurlijk zorgen wij vogelliefhebbers er altijd voor dat de dieren niet verstoord worden! Er zijn genoeg wandelroutes om te lopen en excursies om te volgen in deze gebieden om te zorgen dat je de meeste kans hebt om de mooiste natuur te zien. Al zou het zien van een overvliegende zeearend natuurlijk de kers op de taart zijn.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs