Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Vroege Kauwen

Marlon de Haan | maandag 17 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 468x

Onze nestjongen zijn van roze langzaam aan naar grijs veranderd. Hoe lang blijven ze nog in de nestkast? En: clipmaker Nina mocht praten over de kauwen bij Vroege Vogels!
De nestjongen op dag 0 vergeleken met dag 7.

Ondertussen hebben we een week kunnen genieten van de jonge kauwen in het nest. In die tijd is er voldoende drama gebeurd, maar ook voldoende positieve dingen.

Van nature

Ma en pa kauw zijn talenten op gebied van de jongen opvoeden. We hebben vanaf het begin gezien dat ze erg zorgzaam zijn. Ma heeft slijm uit de bekjes van een nestjong gehaald, de eierschalen en poepzakjes worden netjes verwijderd en het nest blijft lekker warm met nieuw dons dat pa aanbrengt en de warmte van ma. De jongen hebben geen gebrek aan liefde!

Roze naar grijs

Onze kleintjes kwamen roze en naakt uit het ei. Benieuwd waarom ze naakt zijn? Kauw-blogger Ronald heeft dit laatst voor je uitgezocht. Inmiddels krijgen ze echt hun grijze kauw-achtige kleur en beginnen de eerste veren te groeien. De ogen zijn niet open en eigenlijk bestaat het grootste gedeelte van hun hoofd uit een mond die héél ver open kan zodat er voldoende voedsel verwerkt kan worden. 

Wat kunnen we verwachten?

De nestjongen zijn inmiddels ongeveer een week oud. De eerste is op 9 mei uit het ei gekropen. De jongen blijven tussen de 30 en 35 dagen op het nest. Dat betekent dat we tot grofweg 8 à 13 juni kunnen genieten van de nestjongen. Daarna vliegen de jongen uit, maar worden ongeveer nog 4 weken gevoerd door de ouders. Hopelijk komen ze dan nog een keer langs om ons te begroeten. 

Maar, zo ver zijn we nog niet. Nina heeft een hele mooie clip gemaakt over de groei van de nestjongen binnen één week. Hier kan je de video zien: Oei, ik groei - Deel 1

Vroege Vogels

Even een ander bericht: onze eigen clipmaker Nina is zondagochtend (16-05) geïnterviewd door Vroege Vogels over onze geliefde kauwen. Onderwerpen zoals de nestjongen, vreemde man en het gedrag van ma en pa zijn aan bod gekomen. Wil je dit terugluisteren? Dat kan hier! Het stukje over de kauw begint op 21:12.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs