Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Vol verwachting

Albert Eggens | maandag 8 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 756x

Terwijl ik in mijn kantoor deze blog schrijf klinkt het geluid van de koekoek door mijn raam. Altijd als ik deze vogel hoor, dan weet ik dat de lente volop leeft. Het genieten van de geluiden als de koekoek, tjiftjaf, tuinfluiter en de winterkoning is op dit moment wat we beleven bij het nest.

Het is rustig, vrouw nijlgans zit, staat, draait eieren om, vliegt weg, is weer terug en ze checkt geregeld met één poot omhoog haar eieren.

Een rustig patroon
Als we de beelden bekijken – en wat hierover online wordt gezegd – dan valt mij op dat men, in deze rustige broedtijd, vooral bezig is met hoe de gans zit en draait. Of er een patroon in zit? Ik vind dit prachtig, want het betekent vooral dat de gans het rustig heeft. We hebben de ‘pestkoppen’ op het nest dan ook al een tijd niet meer gezien, ze hebben blijkbaar de boel opgegeven. Dat moet ook wel, want er moet nog ongeveer een (dikke) week rustig worden gebroed.

Zeearenden

Eerder was er het nieuws dat we met zekerheid konden zeggen dat de zeearenden drie kilometer verderop twee jongen hebben en dat alles goed lijkt te gaan. Op onderstaande foto zie je de twee gezonde kopjes schitterend boven het nest uitsteken, deze wilden we jullie niet onthouden. Het is zelfs zo dat drie zeearendkoppels It Fryske Gea hebben gevonden als succesvolle broedplaats. Twee locaties (waaronder de Alde Feanen)  waren al eerder bezet, maar de derde plek is nieuw! Totaal kent de kraamkamer van de Friese natuurorganisatie nu vijf zeearendjongen die binnenkort hun vleugels uitslaan. Een prachtig resultaat, waar menigeen op afstand van mee geniet! Meer over deze broedende zeearenden

Haviken

Ook is er nieuws over de andere potentiële bewoner van het nest eerder in het seizoen: de haviken! Deze roofvogels hebben net als de zeearenden besloten om elders een nieuw nest te bouwen. Zoals bekend was ook hier broedsucces en zaten ze op eieren. Nu kunnen we jullie vertellen dat ook dit koppel twee kern gezonde kuikens heeft, twee jong heren wel te verstaan. Ze zijn gewogen, geringd en gefotografeerd door Hendrik Koster en Gerrit Krottje, welke al jaren samen een enthousiast team vormen. Bedankt mannen!

Voor nu rest ons alleen nog om te hopen dat vrouw nijlgans ook de laatste week goed doorkomt. We kijken nu al uit naar de sprong van die kleine kuikens hun leven! Oftewel wij zijn vol verwachting…


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Nijlgans Alle Beleef de Lente blogs