Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ouder houdt alles in de gaten foto : © Hazenhoek

Door Margot de Kam

Vliegen is een kunst + updates eerste vluchten

Margot de Kam | maandag 13 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 319x

Het mannelijke slechtvalkjong heeft zijn eerste vlucht zondag 12 juni gemaakt. Dit blog wordt aangevuld met updates!
Slechtvalkjong in de goot naast de kast foto :© Henk Hazenhoek

Updates eerste vluchten

 

De slechtvalkjongen maken naar verwachting komende week allen hun eerste vlucht.

En dan beginnen de vlieglessen pas. De jongen blijven daarna nog zeker 6 weken bij hun ouders. Ze gaan oefenen met hoogte maken, sturen en landen. Als dat een beetje lukt, dan gaan ze spelenderwijs oefenen, buitelend door de lucht, elkaars klauwen aantikkend. Daarna leren ze vliegend prooitjes over te pakken. Dit duurt enkele weken. Als ze verder zijn moeten ze nog leren jagen.

De eerste tijd slapen ze vaak nog samen in de buurt van de kast. 

 

update 15 juni 2022 23:45

De jonge slechtvalken zwerven rond de kast in de goot van het gebouw. De ouders proberen hen met prooitjes te lokken. De moeder is   voor de nacht op het rooster. Chatter Tjiftjaf was wederom ter plekke en deelde foto´s. Ze staan als diavoorstelling in het filmpje onderaan dit blog.

en

update slechtvalken de Mortel!

We zijn ter plekke geweest. Lokale spotter Piet vertelde dat hij regelmatig vreemde slechtvalken heeft gezien op de toren. Geringd. Ciryon maakte foto´s ter plekke. Er bleek een geringde volwassen slechtvalk bij de kast, en een onvolwassen slechtvalk op te staan. Ook daarvan een diaverslag in het filmpje onderaan dit blog.

 

update 14 juni 2022 22:50

Tussen 5 en 6 vanmiddag was chatter Tjiftjaf ter plekke aan het spotten. Zij deelde mooie foto´s, van de jonge slechtvalken die in de goot bij de kast zaten, later op de hoek. (De blauwgekleurde tekst kan aangeklikt worden om foto´s te zien.)

De ouders brachten eten. Er is genoeg! Een duif bleef lang liggen. Zelf plukken is nog veel werk. Slechtvalkjong HCO ging erop balanceren, om grip met de klauwen te trainen.

HCS, het jonge vrouwtje , sinds zondagmiddag uit beeld, kwam terug bij de kast.

De 3 jongen zijn niet in beeld voor de nacht. Ze lijken in de goot naast de kast te overnachten.

 

update 14 juni 2022 13:15

De jonge valken die bij de kast sliepen zijn voor negenen vertrokken naar de goot. Vrouwtje HCL ging met een mooie vliegsprong. Mannetje HCO kwam halverwege de ochtend en tussen de middag naar het rooster. Zijn moeder bracht hem een halsbandparkiet, die hij deels op rooster opat.

Van het vrouwtje HCS hebben we nog geen nieuws. Geen zorgen, ze zal elders op het gebouw zitten. 

 

update 13 juni 2022 23:50

HCO kreeg op het rooster een duif van zijn vader BVE. HCL was lang buiten beeld,maar kwam voor donker vanuit de goot op het rooster. Beiden slapen bij/in de kast. Moeder is voor de nacht bij henVan zus HCS nog geen nieuws. 

update 13 juni 2022 12:25

HCO het mannelijke jong, heeft zondag al heel mooi gevlogen. Hij keerde snel terug naar de kast, en vloog meteen weer. Zijn zus, genaamd HCL, is nog bij de kast, waar ze samen sliepen onder toezicht van hun moeder, die NS heet. Slechtvalken worden genoemd naar hun ringletters.

Zus HCS is sinds zondagmiddag 14:00 uit beeld. Het is waarschijnlijk dat zij naar lager op het gebouw is gefladderd. Waarschijnlijk zeg ik, omdat slechtvalkjongen graag bij elkaar blijven, zeker ´s nachts. Maar de vrouwtjes hebben na een eerste vlucht -of fladderende misstap- meestal veel meer moeite om weer hoogte te maken. Dit komt omdat ze zwaarder zijn dan de mannetjes en daardoor ook iets trager in ontwikkeling. We wachten af tot ze weer in beeld komt, terug bij de kast. Geen zorgen! Slechtvalkouders houden al hun jongen goed in de gaten en brengen het eten naar hen toe.

 

 

 

 

Vliegen is een kunst

door Marieke van den Heuvel  8 juni 2022                                                         

De slechtvalkjongen zitten steeds vaker en verder op het rooster. Er gebeurt van alles daar buiten. Zeer interessant. Ondertussen wordt er nog geslapen, veren gepoetst en veel gefladderd. Oefenen voor de grote dag. De dag dat ze hun eerste vlucht zullen gaan maken.

 Goed vliegen is nog niet zo makkelijk. Het is een samenspel van onder andere de juiste houding van de vleugels, de vleugelslag en ook de vaardigheid om gebruik te maken van de thermiek en wind. Zo hoog en ver mogelijk komen zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen. Voor de slechtvalkjongen zal dit een uitdaging zijn. Dalen is meestal wel te doen door het draagvermogen van de vleugels. Maar hoogte winnen is nog niet zo makkelijk. Dit vraagt kracht van de vliegspieren.

 

Vliegvormen

 Vogels kunnen op verschillende manieren vliegen. De vleugelslag ( het op en neer bewegen van de vleugels) en bidden (snel met de vleugels bewegen waarbij de vogel op dezelfde plek in de lucht hangt) zijn actieve vormen van vliegen. Hierbij bewegen de vleugels op en neer om te stijgen en vooruit te komen. Dit kost energie. Wanneer vogels glijden, zweven op thermiek of wind gebruiken vogels weinig energie. Dit is passief vliegen. Slechtvalken maken vooral gebruik van de vleugelslag en de thermiek of wind om hoogte te maken. De stootvlucht van de slechtvalk is ook een actieve vliegvorm. Bidden net als de torenvalk doen ze niet.

 

Eerste vlucht

De slechtvalkjongen weten instinctief wanneer het grote moment daar is om de sprong in het diepe te wagen. Wanneer hun veren voldoende zijn gegroeid en hun gewicht met dit verenkleed in balans is. De mannelijke jongen wagen de sprong meestal eerder dan de vrouwelijke. Zij hebben namelijk eerder hun volwassen gewicht bereikt en hun verenkleed is eerder klaar. De eerste vlucht is vaak een fladderende afdaling. De jongen weten nog niet goed hoe zij gebruik moeten maken van de thermiek en de wind. De vleugelslag is ook nog vaak fladderend: snel en druk met de vleugels bewegen.  Maar er zijn ook jongen die meteen wegvliegen als of ze het al jaren doen.

Vooralsnog zijn de slechtvalkjongen nog druk aan het oefenen op het droge en mogen we daar nog even van genieten!

diavoorstelling slechtvalken Rijksmuseum en de Mortel


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs