Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Vliegen is een kunst

Marieke van den Heuvel | woensdag 8 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 401x

De slechtvalkjongen zitten steeds vaker en verder op het rooster. Er gebeurt van alles daar buiten. Zeer interessant. Ondertussen wordt er nog geslapen, veren gepoetst en veel gefladderd. Oefenen voor de grote dag. De dag dat ze hun eerste vlucht zullen gaan maken.
Fladdersprong HCO

Vliegen is een kunst

Goed vliegen is nog niet zo makkelijk. Het is een samenspel van onder andere de juiste houding van de vleugels, de vleugelslag en ook de vaardigheid om gebruik te maken van de thermiek en wind. Zo hoog en ver mogelijk komen zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen. Voor de slechtvalkjongen zal dit een uitdaging zijn. Dalen is meestal wel te doen door het draagvermogen van de vleugels. Maar hoogte winnen is nog niet zo makkelijk. Dit vraagt kracht van de vliegspieren.

Vliegvormen

Vogels kunnen op verschillende manieren vliegen. De vleugelslag ( het op en neer bewegen van de vleugels) en bidden (snel met de vleugels bewegen waarbij de vogel op dezelfde plek in de lucht hangt) zijn actieve vormen van vliegen. Hierbij bewegen de vleugels op en neer om te stijgen en vooruit te komen. Dit kost energie. Wanneer vogels glijden, zweven op thermiek of wind gebruiken vogels weinig energie. Dit is passief vliegen. Slechtvalken maken vooral gebruik van de vleugelslag en de thermiek of wind om hoogte te maken. De stootvlucht van de slechtvalk is ook een actieve vliegvorm. Bidden net als de torenvalk doen ze niet.

Eerste vlucht

De slechtvalkjongen weten instinctief wanneer het grote moment daar is om de sprong in het diepe te wagen. Wanneer hun veren voldoende zijn gegroeid en hun gewicht met dit verenkleed in balans is. De mannelijke jongen wagen de sprong meestal eerder dan de vrouwelijke. Zij hebben namelijk eerder hun volwassen gewicht bereikt en hun verenkleed is eerder klaar. De eerste vlucht is vaak een fladderende afdaling. De jongen weten nog niet goed hoe zij gebruik moeten maken van de thermiek en de wind. De vleugelslag is ook nog vaak fladderend: snel en druk met de vleugels bewegen.  Maar er zijn ook jongen die meteen wegvliegen als of ze het al jaren doen.

Vooralsnog zijn de slechtvalkjongen nog druk aan het oefenen op het droge en mogen we daar nog even van genieten!

Zweven op de wind ©www.falcoperegrinus.eu

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs