Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Vijf keer uitvliegen!

Abe Moedt | zaterdag 22 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 920x

Vrijdag 21 mei moest het gaan gebeuren, de jonge koolmezen hadden zich de afgelopen dagen al zeer nieuwsgierig getoond naar de buitenwereld, het was tijd om uit te vliegen, en dat werd gedaan!
Kuiken één klaar voor vertrek

Het begon alweer vroeg in de ochtend, de ouders kwamen nog wel naar het nest om de jonge meesjes te voeren, maar de meesjes waren constant in het gat van het nestkastje te zien. Na veel twijfelen, schuifelen en naar buiten kijken vloog het eerste meesje iets na 10 uur uit, wat was het een mooi beeld. De groeispurt van de laatste dagen en het uitvliegen van het eerste meesje zijn te zien in deze clip.

Gekwetter

Tijdens het uitvliegen van de meesjes was er veel gekwetter, natuurlijk door de enthousiaste al uitgevlogen meesjes. Vooral kwam dit gekwetter van de ouders. Wanneer de eerste koolmees is uitgevlogen zullen de ouders de rest aanmoedigen om dit ook te doen, dat aanmoedigen was ook bij onze Beleef de Lente koolmezen goed te horen! Na een prachtig proces van ongeveer drie uur vloog het vijfde en laatste jong om 20 over een uit, het uitvliegen is in deze clip van Esther te zien.

Wat gaat er nu gebeuren?

Geen zorgen! De meesjes worden niet aan hun lot overgelaten. Het duurt normaal gesproken ongeveer een week voordat jonge koolmezen zelf een beetje voedsel kunnen verzamelen. Tot dan zijn de ouders nog verantwoordelijk voor al het voeden. Wanneer de meesjes zelf eten kunnen vinden zullen de ouders ze eerst ook nog deels bijvoeden. Na 2 a 3 weken zullen de jongen mezen verder van hun geboortegrond wegvliegen en zelf hun eten zoeken, hierbij zal in het begin nog wel vaker bij volwassen koolmezen worden gebietst. En dan op naar volwassenheid!

Het afscheid.

Dat was het dan, voor dit jaar hebben we afscheid genomen van de koolmezen, volgend jaar weer. Peter zal aanstaande maandag nog een laatste afscheidsblog schrijven. Ik ben in ieder geval blij verrast geweest door alle leuke reacties en een erg enthousiaste en meelevende chat!

Het nest is verlaten en direct vol met insecten. Goed te zien hoe goed Moeder koolmees het schoon hield.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs