Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
De zeearend wacht op zijn partner bij het nest

Door Albert Eggens

Vijf dagen vol merkwaardige nestbezoeken

Albert Eggens | dinsdag 10 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 774x

Nog maar vijf dagen zijn de camera’s live en er is al veel gebeurd rondom het nest in de Alde Feanen. Achter de schermen struikelen we nog net niet over elkaar heen als het gaat over wie wat behandelt in een video of blog. Jullie vele reacties als kijkers helpen hierbij enorm. Dankjewel!
De havik is druk bezig het nest te (ver)bouwen

Samenwerking zeearend en havik, of toch niet?

Ondanks dat de zeearenden dit jaar op een andere locatie in de Alde Feanen nestelen, worden ze ook met regelmaat gezien op het oude nest. Ze slepen zelfs verse takken aan en worden parend gezien. Willen ze een buitenhuis, een back-up, is dit hun liefdesnest of doen ze het gewoon om de haviken te pesten?

Spierballen tonen door havik vrouw

Wel een apart gezicht, de zeearend sleept takken aan (en dat zijn geen kleintjes) en vrouw havik legt ze netjes neer. Qua nieuw nestmateriaal wordt het de haviken zo dan ook wel makkelijk gemaakt, al hebben ze er meer moeite mee om de grote takken op hun plaats te krijgen. Opvallend is dat we tot nu toe alleen nog maar de havik vrouw hebben gezien, het mannetje is al ruim een week niet meer gespot.

Havik verstoort liefdesritueel zeearenden

Het is vrijdagochtend. Plotseling verschijnen de zeearenden weer. Eerst de man en hij moet direct in de verdediging vanwege een aanval van één van de haviken. Dan komt vrouw zeearend het toneel op. Beide bukken nog twee keer snel voor de aanvallende havik. Het maakt ze nerveus (de man springt letterlijk wat heen en weer), maar het weerhoudt ze niet om te gaan paren. Daarna verlaten ze het strijdtoneel om vervolgens weer terug te keren op het nest. Dit ritueel (inclusief nerveus gedrag van de man) herhaalt zich. Wederom volgt er een paring, maar helaas net half buiten beeld. Zouden ze rekening houden met onze jonge kijkertjes?

Nestje bouwen op zijn Fries

Diezelfde vrijdagochtend wordt de havik dame al vroeg gezien, terwijl ze aan het ‘dobjen’ is. Dit is een Fries woord voor het rondjes draaien om met de borst een nestkommetje te maken. Het woord is afgeleid van dobbe, wat een ronde zoetwateropslag is dat buitendijks veel wordt gebruikt. Bijvoorbeeld op het Noarderleech. In dit noordelijke gebied van It Fryske Gea vertoeven verschillende grondbroeders, zoals kieviten. Deze weidevogels ‘dobjen’ ook maar raak.

Havik man en vrouw zitten niet stil

En daar issie weer… De havikman komt vrijdagochtend gelukkig ook weer langs. Hij is druk bezig met het aanslepen van takken. Samen werken de haviken goed door. De dame lijkt op deze prachtige zonnige zaterdagochtend zelfs haast te hebben. Ze is constant bezig met takken aan te slepen en het nest in te richten. De man daarentegen zit tussendoor te ‘dobjen’ en gaat lekker een tijdje proef zitten. Het lijkt erop dat de haviken er nu serieus werk van maken. De nestvoorbereidingen zijn in volle gang en buitenbeeld horen we ze paren.

Ik ben erg benieuwd wat we de komende dagen voor de webcams krijgen te zien. De vogels zitten niet stil, dus wij ook niet! Blijf vooral met ons meekijken….


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Nijlgans Alle Beleef de Lente blogs