Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Vierde tussenstand (124 dagen)

Roos Tol | zondag 3 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 310x

De maand juni kabbelde vredig voorbij. Het water daalde, het water steeg; kroos groeide en kroos werd verwijderd, heermoes klom de hemel in – en werd verwijderd - en tussen al die eenvoudige schoonheid kwamen oude bekenden met hun jongen om te badderen, drinken en soms en hapje eten.

Geen spektakel. Wel zo fijn! Het is voor ons kijkers misschien wel spannender als er eenden door de vijver peddelen of een reiger die nauwelijks zijn poten kwijt kan, voor de vogels voelt het vast veiliger zonder die grote jongens. Zeker met al het kuikengrut wat meekomt.

Familiebad

Zagen we in de maand mei nog 11 nieuwe vogelsoorten voor de camera, in juni was er dat 1: de kuifmees. In voorgaande jaren niet waargenomen!

Even langs de lijst lopen; wie kwamen er met hun jongen?
Appelvink, boomklever, fitis, Grauwe vliegenvanger, Grote bonte specht, heggenmus, koolmees, pimpelmees, putter, roodborst, sijs, vink, zanglijster en zwartkop.

De koolmees staat op dit moment op de eerste plaats in aantal keren waargenomen. Op moment van schrijven – tellingen tot en met 22 juni – ging hij van 1280 naar 3463.
Op 2 staat de vink. Van 1857 naar 3053.
Een goede 3e is de roodborst: 638 in mei, 1651 in juni!

Nachtleven

Er waren weinig nachtelijke kijkers in juni. Daarom ontbreken waarschijnlijk best wat waarnemingen. De kat bijvoorbeeld was een typische nachtbezoeker. Maar ook de vos, en die werd in juni niet éénmaal gespot – omdat er niemand was om hem te zien.
Schemerdieren als vleermuizen werden nog wel gemeld.
Nu er cams gesloten worden en sommige kijkers nu naar de vijver komen, nemen ook de meldingen toe.
Meteen in de nacht van 2 juli werd de vos weer waargenomen!

# Waarneming melden

De vijver houdt aantallen bij. Dit gebeurt door de meldingen van bezoekers uit de chat te filteren. Er is geen sheet. (Er zijn ook geen shifts.)

Bij de vijver is afgesproken om een opmerking in de chat die NIET met een waarneming te maken heeft, vooraf te laten gaan door een # hekje. Dit omdat de teller die de chats verwerkt, hiermee ongelooflijk veel werk wordt bespaard.
Niet bij iedereen zit het #hekje op dezelfde plaats in het toetsenbord en het is even wennen, maar kijk even waar jouw # zit. Het is geen schande als je er eens niet aan denkt (overkomt ons allemaal) maar het is fijn als je meehelpt!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs