Koolmees & pimpelmees
27.03.25 Het is weer zover, de koolmezencamera van Beleef de Lente staat weer aan. Welkom! We ..
Door
Roos Tol
Roos Tol | zondag 12 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 410x
Maar wel dat leuke koppie en de zwarte kraag. Eigenlijk alles aan de kuifmees maakt je blij. Niet alleen de zwart-met-witte kuif. Het hele koppie is gewoon geinig. Net zoals je van kwikstaartjes vrolijk wordt.
Het blijft een klassieker, Nozeman en Sepp, en ik citeer hen graag. Over de familie der “Meezen”, in dit geval de kuifmees, schreven zij “Dit geslacht, dat zo rijkelijk bijdraagt tot vervrolijking en verlevendiging der Natuur”…
Van de kuifmees (Lophophanes cristatus) weten we dat deze voorkomt in naaldbossen. Een naaldbosgebied in een loofbos mág, maar naaldbos is echt het belangrijkste. Het nest is een holte in een (vermolmde) boom, wat ze zelf desgewenst uithakt; gevoerd met droge plantenvezels, mos, haartjes, veertjes en pluisjes.
Tussen eind april en half juni komen er zeven tot tien jonge kuifmeesjes de wijde wereld in. Als ze het halen: zwarte en grote bonte specht en eekhoorn zijn dol op de kuifmees -eieren, - jongen- en zelfs -broedende vrouwtjes.
Gelukkig staan ze niet alleen op andervogels menu, ze hebben zelf ook een menu en dat bestaat vooral uit insecten en spinnen. Maar buiten broedtijd gaan ze ook graag voor zaden van sparren en bijvoorbeeld jeneverbessen.
Zijn streek-bijnamen, veelal met "mast" erin, hebben allen te maken met zijn habitat: het dennenbos ofwel mastbos. Vandaar ook "Mastelaarke",
Echt een vogel dus van de hoge en droge zandgronden. Zoals hier op de Veluwe. Maar dat-ie zich dan laat zien in een tuinvijver… dat is nog steeds heel bijzonder!
27.03.25 Het is weer zover, de koolmezencamera van Beleef de Lente staat weer aan. Welkom! We ..
27.03.25 Wat een genoegen, zo net na etenstijd nog even uiltjes kijken. Het is in no time weer..
26.03.25 Vanmorgen was het raak, om 10.40 werd de eerste visarend van 2025 in de Biesbosch gez..