Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Veldverslag 1: Ze zijn er vroeg bij dit jaar

Camilla Dreef | zaterdag 23 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 908x

De lepelaars zijn bijna een maand eerder aanwezig in de kolonie. De eerste nesten worden geïnspecteerd. Een verslag van Camilla's eerste bezoek aan de kolonie.
Blauwe reiger rustend, terwijl partner broedt op het nest ernaast.

Aankomst 2018

In 2018 moesten we langer wachten op de terugkeer van lepelaars in de Buitenliede dan dit jaar. Toen werden de lepelaars op 12 maart voor het eerst in de kolonie gezien. Het broeden moest nog even wachten, want ze werden half maart nog overvallen door een vorstperiode.

 
Bijna een maand eerder!

Dit broedseizoen lieten de lepelaars zich al half februari in de buurt van de kolonie zien. Bijna een maand eerder! Vandaag ben ik wezen kijken bij de kolonie. Twee lepelaars stonden te rusten op een oud nest. Een beetje frunniken aan de takken en de veren mooi maken. Op waarneming.nl zijn al zeker 10 lepelaars gemeld, maar die waren in de middag ergens anders. Ook heeft de eerste lepelaar zich voor onze Beleef de Lente camera’s getoond.

  
Blauwe reigers

De lepelaars broeden tussen de blauwe reigers. De blauwe reigers zijn vroege broeders, ze waren al eind januari aanwezig in de kolonie. Vandaag telde ik zeker 15 broedende blauwe reigers, maar het kunnen er zomaar meer zijn. Soms zijn ze bijna niet zichtbaar als ze op het nest liggen. Dan is zo’n witte lepelaar makkelijker te zien.


Opvallende broedvogel

De kolonie is naast de blauwe reigers en lepelaars nog een broedvogel rijker, namelijk een nijlgans. Deze heeft hoog in een els een reigernest gekraakt. Dat wordt nog spannend voor de jongen. Ze moeten binnenkort een grote sprong maken en dan ook nog door het elzenbroekbos vol doorns van bramen manoeuvreren.

 
Camilla Dreef
Ecoloog, lepelaaronderzoeker Buitenliede en vogelaar

Broedende nijlgans hoog in een els

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs