naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Voedertafel

Geen broedsel

Havik

Alle Beleef de Lente camera's gaan op 29 september definitief uit.   *   Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak
Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Van lente tot herfst

Christ Grootzwagers, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 28 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 114x

Het moet niet gekker worden, met Beleef de Lente, straks blijven we continu in de lucht. Bij onze camera is dat totaal géén punt, want een voedertafel trekt het hele jaar publiek, eters wel te verstaan. Vroeger was het uit den boze, om na de winter te voeren, maar tegenwoordig mag het van VBN.

Lente?

Bij Beleef de Lente houden ze ons als vrijwilligers wel van de straat, ze plakken er gewoon de zomer achter en ja zelfs nog een stukje herfst. Natuurlijk fantastisch dat we nu zelfs de hele maand september gewoon in de lucht blijven. Kunnen we mooi het verschil in bezoekers zien.

Voedsel genoeg

In principe is er op dit moment voedsel in overvloed, toch trekt de voedertafel nog genoeg bezoekers. Een buffet van zaden en pinda's is immers niet te versmaden, mussen, en allerlei mezen, ze zijn er gek op. Door de lange droogte, hier in Brabant, is er voor veel planten een korte bloei geweest en stonden deze al vroeg in het zaad. Kaardebol, akkerdistel, kruisdistel, st. jacobskruiskruid enz. verspreidden al vroeg hun zaad. Veel vogels profiteren daarvan, alleen iets vroeger als normaal. Ook bomen stoten hun vruchten eerder af, zo besparen ze water, want vruchten aan de boom gebruiken dit kostbare goedje. Eikels, allerlei fruit, dennenappels, hazelnoten en beukennootjes, de grond ligt ermee bezaaid.

Wintervoorraad 

Veel vogels grijpen hun kans, ze zijn volop in de weer, om vruchten binnen te slepen. De boomklever bijvoorbeeld neemt hier van alles mee en verstopt dit elders, om in slechtere tijden genoeg voedsel te hebben. Veel andere vogels doen hetzelfde, de gaai zamelt nu eikels in, wel onze inheemse, de Amerikaanse hebben een te scherp puntje en kan hij niet in zijn keelzak vervoeren.

Natuurwetten

Ook de natuur heeft zijn wetten, nee hè, zult u denken of zeggen. De natuurwetten zijn echter heel bijzonder, eigenlijk kleine wondertjes. Alles in de natuur hangt samen, het één kan niet zonder het ander, zo gauw u dat weet, bent ook u een echte natuurkenner. Vogels bijvoorbeeld beginnen te nestelen, zo gauw ze weten, dat binnen de periode van paring, eileg en uitkomen, het hoofdvoedsel voor hun kuikens beschikbaar is. Bij de mezen hangt dit samen met het vliegen van vlinders, zo gauw mezen bijvoorbeeld zien dat er vlinders vliegen, weten ze dat die eitjes gaan leggen en er rupsen zijn, precies op het tijdstip dat de eerste kuikens gevoed moeten worden. Zo is het ook met de wintervoorraad aan bessen, de ene bes is al vroeg te eten, zoals lijsterbes en vuurdoorn. De bessen van klimop zijn pas op het eind van de winter eetbaar. Mooi geregeld toch van moeder natuur.

Link naar Wintervoederingsfilmpje 

 

 

 

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Voedertafel Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht