Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Updates tot sluiting ! + Jaarsamenvatting Slechtvalken 2019

Margot de Kam | maandag 8 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1095x

Het is een fantastisch seizoen geweest! Vanaf zondag 17 februari waren de beelden te volgen bij Beleef de Lente. Nu we het seizoen bijna gaan afsluiten is er een jaarsamenvatting. Er komen hier ook dagelijks tot de cams sluiten berichten en beelden van wat we waarnemen.

NB. Dinsdagavond is de afscheidsavond voor dit seizoen. Woensdagmiddag 31 juli 2019 sluiten de cams.

 Einde BDL seizoen 2019 Tot Volgend jaar!

 

Het seizoen Beleef de Lente 2019 sluit af. Het was voor de slechtvalken van De Mortel een fantastisch seizoen. Wat een sterk paar en ze hebben drie geweldige dochters voortgebracht. Moge het leven veel voorspoed voor ze brengen!


Het was mij een eer en een genoegen blogs te mogen verzorgen, en zo een kijkje in de wereld van de slechtvalken te delen in samenwerking met VBN, het fijne team slechtvalk én in samenwerking met de kijkers.


Dank aan de Vogelbescherming voor deze prachtige site , aan VWG Gemert voor het verzorgen van de beelden en alles daaromheen , en aan Werkgroep Roofvogels Nederand.


Dank aan Aaltje voor de schitterende filmpjes, aan mijn medebloggers Piet J. van den Hout en Erik Petersen , en aan de moderatoren en alle andere medewerkers.


Ook dank aan de mensen wier kennis en beeldmateriaal ik voor de blogs mocht gebruiken : Froona's site: falcoperegrinus.nl, Kuiko.nl, Gerrit : freebirds.nl, Kiekjesdief.nl, Els' wondere wereld, het archief forum Slechtvalkenliefde.com en aan de spotters uit de omgeving die ons een hartelijk welkom gaven en altijd informatie van ter plekke delen.


En last but not least aan de kijkers, die met enthousiasme hun waarnemingen deelden en samen genoten van deze wonderschone vogels!


Tot volgend jaar allemaal!

 

Updates tot sluiting


Tot de cams definitief sluiten plaatsen we hier korte updates. De jaarsamenvatting begint onder de updates.

 

31-07-2019 update

Tussen de middag kwam de vrouw naar de kast.Ze werd al snel gevolgd door een jong, waarop ze vertrok. Het jong bleef mooi zitten. Klik voor een clipje en klik voor een prachtige afbeelding gemaakt door chatter Ved op een moment dat ze zich strekt. We konden de ring even lezen het jong was ESS. Zij ging om bijna half twee met een mooie duik van het rooster weg : klik voor een clipje.

 

 

30-07-2019 update

10 uur: In de vroeg ochtend hebben we ze  niet kunnen waarnemen. Tussen de middag kwam een slechtvalk, de man, eten op dak van de oude restprooi. Klik voor een kort clipje, gemaakt door chatter Freddie. In de middag zagen we de man weer: klik. Een jong was regelmatig te horen met een bedelstem. De rest van de dag hebben we de slechtvalken niet meer waargenomen.

 

29-07-2019 update

Vanmiddag zat er even een slechtvalk op dak. Oplettende chatter Henkievpk maakte deze afbeelding : klik. Vanavond kwam een jong een half uur eten op de dakrand. Ze kwam dichter in beeld voor een mooie screenshot gemaakt door Marjo : klik. Later landde een slechtvalk, mogelijk de man, achter op dak. Hij rende over de dakrand naar de restprooi die het jong had achtergelaten en wilde ervan eten. Maar toen kwam het jong met opgezette veren aangerend en eiste haar prooi terug! Klik voor een clipje. Zij kwam daarna op hek zitten. Bijna 2 uur lang! Ze zat prachtig in de zonsondergang die haar goudoranje verlichtte : klik voor een clipje en klik voor een afbeelding.

 

28-07-2019 update

De slechtvalken waren af en toe te horen, maar zijn niet in beeld geweest vandaag.

 

27-07-2019 update

De vrouw kwam vroeg naar dak. Een jong vloog rond en kwam ook waarop de vrouw direct vertrok. Klik. De vrouw ging naar rooster. Na 10 minuten vertrok zij daar weer. Het voortdurend bedelende jong boven haar op dak vond een restprooi en ging ervan eten: klik. Rond 7 uur weer aktiviteit op en boven dak : klik  En drie kwartier later weer. De man landde achter op het dak, een jong kwam op het hek. Ze bleven een half uur zitten: Klik. Eind van de ochtend waren ze er weer, er werd gevlogen boven dak: klik. Later nog een supersnelle slechtvalk over dak : klik voor een afbeelding.

Tussen de middag zat de vrouw een tijd op rooster en de man op dak. Hij kwam naar de kast. Zij vertrok. Ze kreeg een jong achter zich aan. Even later kwam er een jong bij de man bij de kast bedelen. Hij vertrok ook. Klik. Eind van de middag kwam een slechtvalk in de stromende regen en onweer een bad nemen op dak : Klik. In de avond zijn de slechtvalken niet waargenomen.

 

26-07-2019 update

Net als gisteren zat er een slechtvalk op de roostercamstellage vanmorgen : Klik voor een afbeelding die chatter mama_Coriena maakte. De rest van de ochtend zagen we ze slechts vluchtig. Klik voor een afbeelding en klik voor een clipje. Verder is er vandaag, buiten geschreeuw en een in de verte langsvliegende glimp niets  waargenomen.

 

25-07-2019 update

Vroeg in de ochtend werd er via de ringcam een jonge slechtvalk gezien ( en schreeuwend gehoord). Klik voor een afbeelding gemaakt door chatter Birdie. Rond 8 uur vloog er één door beeld : klik. Tussen de middag zagen we ze op dak : klik. Later weer een langsvliegende : klik voor een afbeelding gemaakt door chatter Marjo.

Vanmiddag zagen we ze weer. Eerst zagen we de vrouw van hek wegvliegen toen er een jong aankwam. Het jong zat lekker met de vleugels gespreid wat wind te vangen. Toen landde haar vader op de hoek. Beiden vertrokken weer : Klik. Direct nadat dit jong wegvloog landde een (hetzelfde?) jong naast de kast. Zij bleef 10 minuten en vertrok weer. Klik. Even later kwam de vrouw naar de kast, achtervolgd door een jong. De vrouw vertrok direct, het jong vloog 5 minuten later schreeuwend weg : klik. De cambestuurder VWG zocht de toren af. We zagen een slechtvalk van de onderste ring wegvliegen. Even later zat er een jong op de schotelstellage. Zij bleef daar een half uur zitten voor zij , weer schreeuwend, wegvloog. Klik.

In de avond kwam het jong ESS een uur op rooster zitten. De cambestuurder zoomde in: Klik. Het is te zien dat de slechtvalk het warm heeft aan het gestrekte lijf met de uitstaande vleugels , wind vangend, en aan de vaak open snavel. Slechtvalken halen hun vocht voornamelijk uit het vlees dat zij eten, aan de krop te zien had  ESS vandaag gegeten. Tenslotte zagen we nog prachtig gevlieg rondom dak en een ouder die op de rand kwam : klik.

 

24-07-2019 update

Een schimmenspel vanmorgen ☺ : klik.  Maar even later waren ze echt vol in beeld. Een jong kwam naar de schotelstellage : klik. Dan zagen we twee jongen op dak : klik. Er was ook wederom een duif aanwezig : klik. En daarna kwam een jong weer naar de schotel en even later één op dak : klik. De duif bleef rondhangen.

In de middag kwam een jong naar de schotel en ging daar op de stang zitten. Een duif was ondertussen op de ring boven haar en ging zelfs de nestkast in!  En bleef daarbinnen een half uur rondscharrelen. Toen de duif vertrok scheerde de jonge slechtvalk erachteraan, wat aan het eind van het clipje slechts in een flits zichtbaar is: Klik. Later kwam er een jong naar de kast, ze was duidelijk moe en had het warm. De cambestuurder zoomde in. En wéér was daar die duif, vlakbij haar. De duif vertrok, de jonge slechtvalk bleef nog een uurtje zitten.  Klik. Er werd verder nog twee keer kort een langsvliegende slechtvalk gezien. Klik en klik voor afbeeldingen.

En! begin van de avond zat de duif alwéér in de kast : Klik voor een afbeelding gemaakt door chatter Marjo. Een jong kwam in de avond nog aan een restprooi kluiven op rooster : klik voor een afbeelding. Tot slot nog een paar zweefmomenten : klik.

23-07-2019 update

In de ochtend waren er geen slechtvalken in beeld. Vanmiddag kwam de man naar dak, waar een flinke restprooi duif lag. Hij keek eens goed om zich heen en ging 20 minuten in beeld staan eten : klik voor een samengevat clipje. Aan zijn open snavel en afstaande vleugels is te zien dat hij het warm heeft. Een uurtje later kwam de vrouw daar kijken. Klik en klik voor afbeeldingen gemaakt door chatter Mama_Coriena. Er werd ook een levende duif op de toren gezien. Op dezelfde plek op dak. Klik voor een afbeelding gemaakt door chatter Marjo. Begin van de avond vloog een jong naar de schotel. Boven haar bij de kast liep ook een duif, NB op 16 sec in het clipje. Na een minuut of 10 vloog er een andere valk over de bomen. Een halve minuut later vloog het jong over het veld richting de bomen waar een andere valk haar tegemoet vloog en aantikte en vervolgens over het veld langs de toren kwam : Klik  voor een samenvatting. Een half uur daarna liep er weer een duif over dak. Klik. Waarna alweer een jong op de schotel landde..en ging. Ook bij deze jonge vogel is te zien dat zij haar vleugels van de romp afhoudt ter verkoeling : Klik. Later werden de jongen nog af en toe gehoord en 2 x snel langsvliegend gezien.

22-07-2019 update

De vrouw was vanmorgen ruim een uur bij de kast. Zij schraapte een kuiltje. En een jong kwam ondertussen een paar minuten op dak zitten. Klik. Later landde een van de ouders even op dak en dook weer weg. Een jong riep en er werd 2 maal over dak gevlogen : Klik. Tussen de middag zag chatter Ved ze vliegen boven dak en langs roostercam. Klik voor een afbeelding. In de avond werden slechts wat schaduwen en schimmen en heel korte vliegmomenten waargenomen : Klik.

21-07-2019 update

Vrijdagavond is chatter Ved ter plekke gaan kijken. Hij zag dat de jongen lager op de toren verbleven, en later één op dak.  De jongen vlogen toen er een ouder met prooi aankwam en daarna weer terug. Zijn verslag staat op forum Slechtvalkenliefde. Voor uitleg over de toren en waar hij de jongen op de ringen zag verwijs ik naar Eriks blog : informatie over de Mortel.

Tip:Bekijk ook het gisteren geplaatste filmpje : Prachtig ingezoomd. zijn

De slechtvalken zijn vandaag een paar keer heel kort gehoord, en niet in beeld geweest.

20-07-2019 update

Vanmorgen werd er een jong op dak gezien. Klik voor een afbeelding gemaakt door chatter mama_Coriena. Eind van de middag werden er pas weer slechtvalken op dak gezien, maar te verstopt voor een afbeelding. Wel heeft de VWG even de cam gedraaid naar het schitterende uitzicht vanaf de toren en een plaatselijke bui : klik voor een afbeelding. De slechtvalken lieten zich de rest van de avond niet meer zien of horen.

19-07-2019 update

Overdag was er een storing. Zodra we vanavond weer beeld hadden zat er een jong mooi op de dakrand, af en toe strekkend, later schreeuwend naar een andere slechtvalk die langsvloog en dan vertrok ze met een duik : Klik. Korte tijd daarna landde een jonge slechtvalk op de hoek van het dak. Zij deed een vreemde sprong naar hek en terug en bleef toen nog een uur zitten. Ze vertrok toen het donker werd. Klik.

18-07-2019 update

Er zaten vanmorgen twee jongen te eten op dak. Ze vertrokken binnen enkele minuten van elkaar. Klik. Tussen de middag scharrelde er een duif over het dak : Klik. Direct nadat de duif vertrok zagen we een valk om de hoek van het dak staan eten. De man kwam even op het rooster. Hij vertrok met zijn typerende duik naar beneden. Klik. In de middag bracht de vrouw een stuk duif naar het rooster met het jong ESS achter haar aan. Klik voor een afbeelding gemaakt door chatter mama_Coriena. Deze had de krop al vol , maar 'mantelde' met de vleugels wijd en schreeuwde luid om haar prooi te beschermen. Klik voor een clipje. De cambestuurder van VWG zoomde in. Klik voor een afbeelding gemaakt door chatter  Marjo. Vanavond waren er een paar vliegmomenten : Klik.

17-07-2019 update

Vanmorgen werd er zeker een uur 2 valken op dak samen etend gezien. Klik. De hele dag door werden er etende valken op dak gezien. Eén jong zat op de camstellage: klik. voor een afbeelding gemaakt door chatter mama_Coriena. In de avond kwam het jong ESR bij het rooster. Haar vader kwam even de kast in. Klik voor een clipje. Ze ging zelf ook even kijken binnen. Klik voor een afbeelding gemaakt door chatter Marjo. Ook later op de avond werden er etende valken op dak waargenomen.

 

14-07-2019 tot en met 16-07-2019

Waren we ter plekke.

We zagen dat ze hoger vliegen,  de jonge slechtvalken, veel hoger, en mooi zwevend op de thermiek. Maar nog niet zo ver en zo hoog als de ouders kunnen. Verder hebben we  tikkertje gezien, met en zonder prooioverdracht. klik, klik, en  klik voor een foto.  Ook een speels achtervolginkje van een juveniel op een torenvalk en buizerds, veel buizerds waren er te zien en te horen, continue, ze wonen in de bosrand links van het spottersveld. Ze vlogen soms dichtbij, zelfs vlak over de toren, en werden ook soms  weggetikt. Tja, en slechtvalken rusten VEEL..tussen de akties door. Dan zijn ze op de ring te zien of op een ventilator of in een kozijn of op een stellage ..of buiten beeld op dak of dieper op een ring, en dan zien we uren niks.  Zeker is dat ze voortdurend terugkomen naar de toren! De jongen proberen een ouder te volgen met rondzwevend stijgen op de thermiek...maar op een moment gaat de ouder écht te hoog of te ver, en dan keert het jong terug naar de toren. Een volledig beeldverslag kunt u vinden op forum slechtvalkenliefde, rondom de toren. Nog meer beeld van ter plekke is te zien op de site van Els.

 

13-07-2019 update

Vanmorgen zat een jong naast de kast te schreeuwen tegen haar vader : klik. Er zweefde één naar dak. Men kan zien dat de slechtvalken van regen genieten. Ze bleef na de landing even met de vleugels wijd gespreid staan. Klik. Vanmiddag waren ze weer te zien. Lopend over de dakrand : Klik  Ze vlogen naar antenne en hek en rand, en verstopten zich dan weer achter een paal. Klik voor een afbeelding die chatter mama_Coriena maakte. De man kwam naar rooster. Klik voor een afbeelding gemaakt door chatter Birdie. Begin van de avond zweefde één langs dak en even later zagen we een slechtvalk op de ring landen met een duif: klik. De cambestuurder VWG zocht en vond een jong op de onderste ring en een jong op dak : klik. Laat op de avond werd de duif op de ring opgegeten : klik.

12-07-2019 update

Rond 10 uur kwam de vrouw naar het rooster. Een jong zat op dak. Na 20 minuten had het jong haar moeder gezien en deed ze een duik naar haar. ☺ Het clipje laat de aktie aan het eind vertraagd zien, wat de scherpte niet ten goede komt..door de snelheid.., maar we zien wel wat er gebeurde. NB het geluid loopt voor op het beeld. Klik. We zagen vaker daarna een jong op dak : Klik. Er vloog iets langs wat we niet herkenden : klik.  De vrouw heeft haar kast nog niet terug: vanmiddag zat ze weer op rooster toen er een jong aankwam: Klik. Dat jong bleef daar een tijd zitten. Ook op de dakrand zat een jonge slechtvalk. De cambestuurder zoomde in : klik. En nog meer aktie: klik. En nog meer zweven naar en van antenne en een jong landt met een prooi : klik. Een ander jong knabbelde aan restjes op rooster. In de avond werd nog mooi vliegen gezien. Klik voor een afbeelding gemaakt door chatter Ved en klik voor een afbeelding door chatter Marjo gemaakt. En klik voor een clipje met 3 slechtvalken in beeld. Het kón niet op vanavond, ze bleven prachtig vliegen. Inclusief tikspel aan het begin van deze clip : klik.

11-07-2019 update

Vanmorgen zat er een duif op dak. De jonge slechtvalken werden kort gehoord en langsvliegend gezien. Tussen de middag kwam er één op dak scharrelen : klik. Er werd meer vliegwerk gezien, ze werden gehoord en in hoekjes van het dak gespot. Gezweef boven dak : klik. Ze speelden tikkertje! Klauwen tikken tegen elkaar als oefening. Klik voor een screenshot gemaakt door mama_Coriena en klik voor nog één. Twee kwamen er naar dak : klik voor een clipje. Nog eens mooi gezweef naar en van de antenne voor de nacht, de slechtvalk komt van linksboven : klik

10-07-2019 update

Om 6 uur zat deze jongedame op dak: klik. Chatter Henkievpk maakte deze screenshot. Rond tienen vlogen de jongen schreeuwend rond : klik. Vanmiddag werd de kop van de prooi van gisteren ingezoomd in beeld gebracht. Zie het filmpje  Zwarte Kraai als prooi.  Een kraai is wegens zijn grootte en het feit dat hij altijd met een sterke familie is, een heel ongewone prooi voor een slechtvalk. Het jong ESP at de kop op vanmiddag op dak. Klik voor een clipje. Even later zat een ander jong, ESR op rooster. Klik. Er werden twee jonge slechtvalken op dak gezien daarna. Later zat de jonge slechtvalk ESR op de hoek van het dak . Een ander jong op het hek van de ring. Klik. De hele avond werden de jongen verder op het dak gezien of daar rondvliegend en gehoord.

08-07-2019 en 09-07-2019 update

Maandag waren de slechtvalken weinig voor de cams. Ze waren wel te horen en 1 jong werd een tijdje op dak gezien.  Dinsdag zat de man in de ochtend een poos mooi op het hek. Klik voor een clipje. Tussen de middag kwam de vrouw met een grote zwarte prooi naar dak. Een jong vloog bedelend naar haar toe. De vrouw mantelde om de prooi, dat wil zeggen, ze gaf de prooi niet af, maar maakte haar vleugels wijd eromheen. Ook bewoog ze haar schouders snel en vleugels wijd, wat een dreigend gebaar is. Het jong kreeg te verstaan dat het moest vertrekken : Klik voor een clipje. Even later kwamen de man en de vrouw samen naar de kast. Dit is om hun band met elkaar en de kast te versterken. De jongen vlogen rond. Klik voor een clip. Daarna vertrok ook de vrouw. Er kwam een jong achter de kast vandaan. De vrouw kwam naar rooster en gaf met een dreigende houding en beweging van haar schouders : groot maken en vleugels wijd, aan dat het jong daar weg moest. Klik voor een clipje. Het lijkt erop dat het de jongen duidelijk wordt gemaakt dat de kast van de ouders is. 

05-07-2019 tot 07-07-2019 update

We zijn een weekend ter plekke gaan kijken. Zaterdag kwam er ook een groep mensen van de chat daar bijeen. 

We zagen dat de slechtvalken en hun jongen nog steeds bij de toren verblijven. Ze vlogen heel veel. Soms ook hoog, maar niet lang en niet ver van de toren. Klik  voor een foto gemaakt door Birdie. We zagen dat ze achter een duif aangingen, zonder resultaat. Het is allemaal oefening. Ze landden ook uit zicht, in de bomen of op de akkers rondom de toren. Spelen en bedelen, gillend achter hun ouders aan. Dat zagen we veel en dat is een prachtig schouwspel. Klik en klik  voor een foto.  's Avonds zagen we de jongen ineens laag over het veld vliegen. Hoger dan hen vloog een troepje nijlganzen. De man liet een staaltje terreinverdediging zien : Hij kwam ineens als een kogel van de toren op de ganzen af en deelde met de klauwen enkele trappen aan meerdere individuen uit. Het groepje ganzen viel uiteen.  's Avonds zagen we de jongen rond de lagere ringen vliegen. Twee zaten bij zonsondergang op de onderste ring, één nog lager, in een raamkozijn onder de ringen. Voor de nacht hoorden we ze nog een paar keer kort roepen. Voor een uitgebreid beeldverslag kunt u kijken op het forum Slechtvalkenliefde .

04-07-2019 update

Vanmorgen heel vroeg werden er slechtvalken op de schotelantenne en op dak gezien. Tussen de middag zagen we weer een jong onder bij de schotelantenne. De man kwam daarna naar het rooster achtervolgd door de jongen : klik . Eén daarvan ging weer naar de schotelstellage. Daarna zagen we nog wat vliegwerk (en een gillend jong) : klik . In de middag kwam de man even naar dak : klik  Daarna 2 jongen bij de schotel : klik "s Avonds bracht de vrouw een geplukte duif naar het rooster. Het jong ESS kwam en pakte het aan. Zij ging met de vleugels eromheen staan om de prooi op te eisen. Dit is typisch gedrag, het wordt mantelen genoemd. klik .  ESS bleef een half uur op rooster om het op te eten : klik voor een samenvatting.

03-07-2019 update

Om 6 uur was er een slechtvalk achter op dak. Dan zagen en hoorden we een jong en haar vader om half 11 : klik. Tussen de middag zagen we ze weer : klik en klik  In de avond zaten er 3 op de achterste rand in het zonnetje. Ze vlogen rond negen uur om de beurt weg : klik  Ook op schotelstellage zat een valk : klik. Later zagen we weer twee jongen achter op dak.

02-07-2019 update

Tussen 6 en 8 zat de vrouw op dak  De jongen zijn  vliegend om de toren gezien. Daarna hoorden we de alarmroep van de vrouw. Er waren  mensen op de toren voor werkzaamheden. Vanmiddag zagen we even twee slechtvalken vliegen en daarna een jong met eten links op dak: klik.  Vanavond was er weer een kort vliegmoment: klik

01-07-2019 update

Slechtvalken waren vanaf 5 uur al aktief. Een torenvalk kwam later naar het dak: klik  Een uur later waren alle 3 de jongen even op dak : klik.  Tussen de middag vlogen ze razendsnel voor de toren en over de bosjes : klik. Ook in de middag waren ze in beeld. De man werd achtervolgd door een dochter: klik. Weer later zagen we een jong mooi wegzweven: klik

30-06-2019 update

Er was vanmorgen schitterend vliegspel te zien: clipje klik Vanmiddag weer: klik voor een vertraagd afgespeeld clipje. Er werd ingezoomd op een jong: klik  en klik.  Vanavond zagen we mooi tikkertje, klik voor een kort clipje realtime en vertraagd.

29-06-2019 update

De jonge slechtvalken waren vroeg op dak aanwezig. Er werd veel gevlogen. chatter MC maakte deze afbeelding. Klik. Tussen de middag zagen we er 2 op dak . Laat in de middag en begin avond zaten er 2 op de stang bij de schotelantenne, hun vader in de kast, en het derde jong kwam ook erbij. Klik voor een clipje. 's Avonds zat één jong er nog. Haar vader daagde haar uit mee te vliegen. Klik voor een clipje. Voor de nacht nog mooi vlieg en zweefwerk: Klik voor een clipje.

28-06-2019 update

Eindelijk was de vrouw vanmorgen weer lang in beeld, bij de kast en op het dak. Chatter Henkievpk maakte een afbeelding. Klik. Slechtvalkjong ESR was bijna een uur op dak met een duif. Klik voor een samengevat clipje. Haar vader was ondertussen in de kast. Chatter Ved deelde deze afbeelding: Klik. Een groot deel van de middag en avond was er een jong in beeld, rustig rondkijkend of poetsend.

27-06-2019 update

De jonge slechtvalken zijn sinds gisteren veel aktiever en hoger op de toren, dus meer in beeld. Klik hier voor een kort clipje van ESS die haar vader naar de kast volgt en mooi wegvliegt. En hier voor een screenshot gemaakt door chatter Ferdi.

 

Jaarsamenvatting 2019

De baltsperiode

De eerste weken zagen we dat de man en de vrouw, de vrouw die vorig jaar nieuw gekomen is, al een goede band hadden. Er werd gebaltst om de band te versterken. De man bracht kleine prooien om de vrouw te verleiden naar de kast te komen. Klik hier. Daar volgden hoffelijk buigende baltsgesprekken om de nestkuil met ee-chuppen, een verzoenend geluid, door beiden. Hij had daar diverse kuilen geschraapt, waaruit zij kon kiezen om haar eieren te leggen. Klik hier. Er werden de eerste weken een aantal paringen per dag waargenomen. Klik hier. Op 4 en 6 maart bleef de vrouw op proef overnachten in de kast. Vanaf 9 maart sliep zij er elke nacht. Wij zagen haar al dikker worden en waggelend lopen.

 

Het territorium

Er waren een paar bezoekjes van vreemde slechtvalken. Juist in de dagen rondom de eileg en tijdens de broedperiode. De spotters in het veld hadden gedurende de hele winter al anderen in de buurt gezien, die soms weggejaagd werden , maar er waren geen serieuze aanvaringen. Eén vrouwelijke slechtvalk, die in het seizoen 2018 geboren is, aan haar kleed te zien, bleef maanden rondhangen, bedelen en mee-eten. Klik hier. Wij zagen met name de vrouw regelmatig een dreigende houding aannemen en hoorden haar een dreigend geluid maken, dat gakken wordt genoemd. Ter plekke konden we ook waarnemen dat indringers weggestuurd werden, soms met een tik in de lucht. Zowel buizerds als andere slechtvalken werden op die manier verjaagd, door de man en door de vrouw.

 

De eileg

Op 14 maart legde de vrouw het eerste ei. Klik hier. In de nacht van 17 maart volgde het tweede. Ei drie kwam 19 maart in de middag. Wij wachten allen op ei vier. Slechtvalken leggen meestal 3 tot 4 eieren. Ook werden er nog steeds paringen waargenomen. Gedurende een aantal dagen na ei 3. Wij hadden altijd geleerd dat, door hormonen, het paren direct stopt als alle eieren zijn gelegd. Via de webcams leerden wij iets nieuws. De hormonen vloeien geleidelijker over kennelijk. Na het derde ei bleek het legsel compleet. Er werden nog 5 dagen paringen waargenomen. Klik hier. Onrust door verstoring door derden, met name vanaf het tweede ei, zou ook een reden kunnen zijn dat het bij drie eieren bleef.

 

De broedperiode

Er volgde een ruime maand van broeden. De vrouw 's nachts, overdag man en vrouw om en om. De vrouw moet zelf ook blijven vliegen en jagen om haar spieren in conditie te houden. De broedperiode verliep zeer voorspoedig. De man broedde ongeveer een derde van de tijd. Hij doet dit altijd graag. Bij een wissel, met name in de avond, vertrok hij zelden direct. Vaak bleef hij een half uur tot langer met de ogen dicht liggen. De vrouw tolereerde dit. De communicatie tussen dit paar was uitstekend. Klik hier.

 

Het uitkomen van de eieren

Kort gezegd: de hatch. Op de 37e en de 38e broeddag kwamen de kuikens uit het ei. Het was 22 en 23 april. Klik hier en  hier. De slechtvalken beginnen met broeden na de leg van het één na laatste of van het laatste ei. Dit is om zo min mogelijk verschil in groei tussen de kuikens te hebben. Binnen 28  uur waren alledrie uit het ei! Klik hier en hier. De man en zijn drie kuikens: Klik hier.

 

Het groeien

De kuikens groeiden rap. Er was ruim voldoende voedsel. Zowel de man als de vrouw voerden. Klik hier. Opvallend, -vergeleken met de vorige seizoenen met een andere vrouw, was dat de man veel kleine prooien aanbracht van grote diversiteit. Vaak spreeuwen, ook oa bonte spechten, kievitten, merels en mezen, een houtsnip en zelfs eens een wielewaal! De vorige vrouw gaf de voorkeur aan zelf jagen, en bracht voornamelijk duif.
De communicatie, de samenwerking en de band tussen dit paar was uitstekend. Deze nieuwe vrouw, met waarschijnlijk haar eerste broedsel, bleek een uitstekende moeder vanaf het begin. Vertederend waren de voederingen om te zien, waarbij de ouders ook samen en elkaar voerden. Klik hier.

 

Het ringen

Op 15 mei, de kuikens waren 21 en 20 dagen oud, werden ze geringd. Het bleken bij de metingen drie vrouwen! Ze kregen een naam, namelijk de lettercode van hun ring : ESR, ESP en ESS. De kast werd opgeschoond, de prooiresten gingen voor onderzoek mee. Het ringen was met een half uur klaar. De ouders vlogen luid roepend om de toren. Een uur nadat de kuikens teruggeplaatst waren kwam de man een restprooi voeren. Tegen donker vertrok hij. De vrouw heeft alles een nachtje aangekeken en kwam de volgende ochtend de kast in met een vers geslagen duif. Klik hier om het filmpje van het ringen nog eens te bekijken.

 

Van kuiken tot juveniel

In de weken erna zagen we de witte donsballetjes transformeren naar jonge vogels met een echt verenkleed. Klik hier en hier. Op 18 mei, toen ze 26 en 25 dagen oud waren, mochten ze zelf proberen te eten. Ze werden ook nog gevoerd, snavel tot snavel, maar dat werd binnen een week al bijna niet meer gedaan. 21 mei, ze waren 29 en 28 dagen, besloot de vrouw niet meer in de kast of op het rooster te slapen. De kuikens gingen wat meer op de poten lopen en af en toe staan flapperen met de vleugels.

 

Het 'takken'

Een week later, op 28 mei, zagen we voorzichtig af en toe een poot op het rooster. Het duurde nog twee dagen voordat de oudste, ESR, helemaal met twee poten op rooster stond. Klik hier. Ze was een takkeling geworden op 30 mei. Zij was 38 dagen oud. Drie dagen later, op 2 juni stapte zij van rooster naar de ring. Dit lokte ook haar zussen, ESS, klik hier,  en een paar uur later ESP , klik hier , naar het rooster, en direct naar de ring. Deze twee waren 40 dagen oud. Alle drie waren takkelingen. Zij konden gaan oefenen met lopen en flapperen op de betonnen ring waar de kast opstaat, om hun spieren te versterken. Binnen enkele dagen maakten zij vliegsprongen boven de grond, zelfs soms met een paar vleugelslagen. Klik hier.  In de nacht kwamen ze terug naar de kast. De band blijft hecht. Klik hier  voor een kort clipje.

 

De eerste vluchten

Op 6 juni was ESP, het kuiken dat als tweede uit het ei kwam en als laatste uit de kast, de eerste die een proefvlucht maakte van rooster naar de camerastellage. Zonder grond onder haar! Klik hier voor een directe link naar het filmpje. De volgende dag vlogen haar zussen ESR en ESS ook. Eén was door mensen ter plekke meteen op de bank op het Spottersveld gezien. Klik hier. Al snel waren alle jongen terug op de toren. De eerste vliegweek vertoefden ze nog op de lagere ringen. Alleen ESP had al direct kracht om naar het dak te vliegen. ESS deed er drie dagen langer over en de oudste, ESR, had een week nodig. Dan kregen de jongen verder vliegles en zagen we tikkertje en werden door de spotters al prooi-overnames gemeld. Ook via de webcams zagen we jongen met kleine prooitjes al vliegen en landen. We zijn vorig weekend ter plekke gaan kijken. De jonge slechtvalken zijn nog maar op korte momenten van de dag aktief. Ze blijven nog dichtbij de toren. Als ze vliegen kost hoogte houden nog moeite.

Kijk voor verslagen van de eerste drie vliegweken in de voorgaande blogs.

Klik op hun ringletters voor ingezoomde afbeeldingen van ESR, ESP, en ESS.

De drie jonge slechtvalken zijn nog altijd aanwezig op de toren! Ze blijven zeker tot het najaar. Ze moeten goed leren vliegen en daarna  leren jagen. Wij zullen zolang de webcams aanblijven bij bijzonderheden kort verslag doen bovenaan deze pagina!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs