Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Waar zijn de ooievaarsjongen heen? (foto Albert Westerhuis)

Door Titia Bijwaard

Uitgevlogen of uitgevlucht?

Titia Bijwaard | woensdag 5 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 190x

Ik eindigde mijn blog van gisteren met de hoop dat alles goed zou gaan. En vlak daarna vervloog die hoop omdat een visser zich onder het nest installeerde en een 5 meter lange hengel omhoog stak. Dat gevaar kwam te dichtbij. De ooievaarsjongen gingen op de vlucht, zoals Pa en Ma dan ook zouden doen.
Screenshot van het moment van uitvliegen 04-07-2023

Andere veilige plek?

Nu was hun instinctieve reactie: weg van het nest. Maar als je voor het eerst vliegt, en de thuisbasis niet veilig is, waar moet je dan naartoe? Gelukkig zijn er genoeg open stukjes veenweide dichtbij om ons heen waar ze veilig kunnen landen, tussen de beschutting van de rietvelden.

Zoals jullie hebben gelezen in de blog van Arda Scherpe blik, zullen de ouders hun jongen daar ongetwijfeld ook snel vinden. Alleen ben ik helaas geen ooievaar, maar een bijziend mens met bril. Al wandelend met behulp van een verrekijker ben ik naar ze op zoek gegaan. Maar ik heb nog niet kunnen ontdekken waar ze zijn. Albert en ik blijven natuurlijk naar ze uitkijken en zullen het direct melden als ze zijn gespot!

 

Al oud en wijs genoeg?

De ‘pubers’ stonden al op het punt van uitvliegen. De laatste fase richting zelfstandigheid. Wat ik wel vaker heb gezien als een jong net te vroeg van het nest vliegt, dat het opstijgen en terugvliegen naar het nest dan nog niet direct lukt. Pa en Ma houden dan vaak wel een oogje in het zeil, en dat kunnen ze van grote afstand.

De kans is groot dat de brusjes bij elkaar zijn gebleven, misschien zelfs wel al in de buurt van andere jonge uitgevlogen ooievaars zijn terechtgekomen. Dat we nu overdag de ouders niet samen terug zien op het nest beschouw ik dan maar als een goed teken: dan is de andere ouder vast bij de jongen in het veld om ze te begeleiden in het verzamelen van hun voedsel.

En met de zomerstorm hadden we anders vandaag bijna eenzelfde situatie als gisteren gehad, want dan waren ze misschien wel voortijdig uitgewaaid in plaats van uitgevlucht. De regen die hier nu eindelijk valt biedt ze genoeg kans om weer op volle vliegsterkte te komen door alle kleine beestjes die weer naar boven komen. Hoop doet leven, dus laten we nu vooral maar hopen dat ze nog een keertje terugkomen op het nest om afscheid te nemen van alle trouwe volgers van Beleef de Lente.

 

Pa in de zomerstorm 05-07-2023 (video Titia Bijwaard)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs