Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Scherpe blik

Arda van der Lee, STORK | donderdag 22 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 165x

Ooievaars zweven op een mooie dag hoger en hoger. Zo hoog hebben ze een enorm zichtsveld en zien ze precies waar er wordt gemaaid of gehooid. En dan zijn ze er heel snel bij om achter de machines aan door het veld te stappen, op zoek naar wormen, slakken en opgeschrikte of gewonde prooidieren.

Met een schuin oog

Maar die scherpe blik geldt ook van beneden naar boven. De lucht wordt vanaf het nest goed in de gaten gehouden, door ouders en inmiddels ook de jongen. Met de kop schuin wordt er met één oog naar de hemel gekeken. Ongelofelijk hoe scherp ze kunnen zien, ze herkennen zonder problemen of daar op grote hoogte hun eigen familielid zweeft of een vreemde vogel. En die laatste moet je goed in de gaten houden. Je weet maar nooit of die andere vogel plotseling zijn oog op jouw nest laat vallen. 

Het leuke is dat als ik die schuine kop van 'mijn' ooievaars zie, ik ook naar boven ga kijken. En altijd blijken er dan één of meerdere ooievaars hoog in de lucht rondjes te draaien. Of een buizerd langs te zweven.

Knipogen

En nu we het toch over ogen hebben, soms lijkt het of een vogel knipoogt. Dat komt door het knipvlies. Vogels hebben nl. drie oogleden. Een onderste en bovenste ooglid, dat ze gebruiken om de ogen te sluiten tijdens de slaap. Net als wij. Maar ze hebben ook een derde ooglid.

Knipvlies

Omdat het hoornvlies altijd vochtig en schoon moet zijn, wordt er regelmatig door traanklieren vocht op het hoornvlies 'gedruppeld'. Het afvegen van dit vocht gebeurt niet zoals bijvoorbeeld bij de mens door met de oogleden te knipperen, maar door het derde oogvlies, het knipvlies. Dit knipvlies 'klapt' vanaf de snavelzijde over de ogen. Het is doorzichtig en daarom is er bij vogels die niet slapen geen moment dat ze niet de omgeving waarnemen, geen moment dat er geen licht op het netvlies valt. Wel zo veilig.

 

doorzichtig knipvlies

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs