Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Twee woorden, negen letters…

Bernice Goffin | maandag 10 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 457x

Nee, niet ‘bier halen’. En ook niet ‘gebarst ei’. Nee, dat al helemaal niet. De zin die we zoeken is: ‘DUURT LANG!’ Waar blijft dat eerste kuiken toch?
'Ja ik zie ook wel dat het er nog 8 zijn, maar ik kan niet nóg harder broeden!'

Tureluurs

Tsja, de rug van man kerkuil is heel mooi. En als hij de deur uit is, zijn de acht witte eitjes heel glanzend en sierlijk. Maar we willen intussen ook wel eens wat anders zien. De ‘uit het ei-poll’ is inmiddels een streepjesfestijn geworden: bijna iedereen heeft te vroeg gegokt en als gevolg daarvan een genadeloze streep door de naam gekregen. Trommelvliezen zijn gebarsten bij mensen die wanhopig luisterden naar riedeltjes uit het ei, alleen maar om opgeschrikt te worden door een schreeuwende uil of die overenthousiaste haan. Ogen zijn vierkant geworden van het staren naar ‘gaatjes’ in de eieren die pluisjes bleken te zijn. Ik had dit weekend als ‘goede voorbereiding’ alvast een kuikenblog getypt. En nog steeds zijn we kuikenloos.

 

Komt het kuiken nog wel?

Voorlopig is er nog geen reden tot zorg. Het eerste ei is intussen wel aan de late kant, maar het is nog prima mogelijk dat deze uitkomt. En indien ei 1 ons toch in de steek laat zijn er nog zeven andere eitjes die zich langzaamaan steeds verder ontwikkelen. Er zullen nog wel circa twee weken overheen gaan eerder die allemaal uit zijn. Dus dat wordt nog even lijden onder barstende trommelvliezen en vierkante ogen. Maar is er dan echt nog geen enkele aanwijzing dat er binnenkort een kuiken aan zit te komen? Helemaal niks?!

 

Moeder weet het ’t best

Nee hoor. Ik zie subtiele aanwijzingen dat er tóch iets gaande lijkt te zijn in de eitjes. Pin me er niet op vast, maar vrouw kerkuil lijkt zich toch anders te gedragen de laatste paar dagen. Ze is wat spraakzamer geworden. We horen niet alleen maar de schrapende bedelroep naar man, maar ook zachtere en vriendelijkere geluidjes. Deze maakt ze ’s nachts soms ook als man niet thuis is. Alsof ze communiceert met haar eitjes. Ze leek de eitjes zelfs te willen voeren, zoals te zien is in dit aandoenlijke clipje! Dan krijg ik toch het idee dat zij iets merkt wat wij nog niet doorhebben… Misschien hoort ze al zachte piepjes, of bewegingen in het ei. Kerkuilen horen immers veel beter dan wij.

 

Uilengeduld

Helaas zit er dus niks anders op dan geduld hebben en blijven opletten op aanwijzingen dat het kuiken eraan komt. Precies zoals vrouw kerkuil. Zij heeft meer geduld dan wij. Hoewel óók zij soms toch even wat moet ravotten, zoals we konden zien in deze geweldige clip!

'Pfff dat broeden duurt lang, even uitwaaien'

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs