Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Twee mei, 5 koolmezen uit het ei

Abe Moedt | zondag 2 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 477x

Daar zijn ze dan: De kuikens! Ze zijn precies zoals uitgerekend uitgekomen, twee weken nadat het broeden begon. Nu wordt het pas echt leuk om naar de Beleef de Lente koolmezen te kijken. Constant zullen de kuikens bezig zijn.
De eerste kuikens

Om 0:57 vannacht kwam het eerste eitje, vanochtend waren er al vier kuikens en iets na het middaguur kwam het vijfde ei uit. Op het moment van schrijven is het zesde eitje nog niet uitgekomen. Normaal gesproken komen de koolmees-eitjes vlak achter elkaar uit. Het zou helaas dus kunnen dat dit eitje niet uit gaat komen, Peter schreef daar eerder deze week al over. Er is gelukkig nog hoop, het kan namelijk best gebeuren dat een eitje later uitkomt, laten we er op hopen!

Kijkplezier

Waar er zo’n drie weken geleden niet meer te zien was dan het af en toe bezoekende vrouwtje met wat nestmateriaal, is dat nu een volledig ander verhaal. De kuikens zullen de hele dag bezig zijn met bedelen voor voedsel. Als de kuikens even geen honger hebben, zullen ze wel poepjes hebben waar ze vanaf willen. Moeder koolmees is veel bezig met haar kuikens en ook vader zal veel in beeld komen, veel kijkplezier dus!

Aan ’t werk!

Vader en Moeder zullen dus hard aan het werk moeten. Eten zoeken, eten brengen, kuikens voeden, poepjes opruimen, en al dan een paar honderd keer per dag. Een koolmees kuiken krijgt per dag zo’n 40 tot 70 porties per dag. Er zijn vijf en hopelijk zes mezen. Dus er moeten zo’n 300 porties per dag worden bezorgd. De ouders moeten natuurlijk zelf ook nog eten, en aan het begin zal het vrouwtje haar kuikens ook nog warm moeten houden. Werk zat dus!

Vergeet niet te kijken naar de filmpjes van het uitkomen van de eieren (1,2,3) (4,5).

Moeder koolmees met haar hongerige kuikens

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs