Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Klein, kleiner, kleinst

Peter de Vries, NIOO | maandag 26 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 858x

De eitjes van een koolmees zijn eigenlijk best klein. Maar af en toe ligt er tussen die kleine eitjes een mini-eitje. Eentje die opvalt doordat die kleiner is dan de rest van de eitjes. Vandaag blunderde ik tegen een heel klein eitje aan...

Als je mij op de man af vraagt of ik een ochtend- of avondmens ben dan is mijn antwoord steevast: ochtendmens. Ik vind het heerlijk om 's morgens vroeg te beginnen en ben dan ook op mijn productiefst. Halverwege de middag loopt het in mijn hoofd allemaal een beetje vast en komt er niet veel meer uit. Maar 's morgens, dan heb ik de beste ideeen, veel inspiratie en bereik ik het meest.

Het is dan ook geen toeval dat ik vanmorgen om half acht de ruiten van de NIOO-auto stond te krabben en dat ik een half uurtje later in mijn eerste nestkast van de dag stond te kijken. Het hele weekend had ik er al zin in, maandagochtend vroeg door het bos lopen. Als de kou nog in de lucht zit, er weinig wind staat en als het bos stil qua bezoekers is. Want echt stil is zo'n bos in de vroege ochtend eind april niet. Legio luid zingende vogels begeleiden me op mijn vroege wandeling van nestkast naar nestkast.

Tweeendertig kasten had ik te checken. Vooral om te kijken of er eieren bij gelegd zijn en om te kijken of er al mezen zitten te broeden. Het koude weer van de afgelopen week had ervoor gezorgd dat het hele Koolmezenbroedseizoen maar langzaam op gang kwam.

Maar daar was vanmorgen niets van te merken. Ik kwam veel broedende vogels tegen, en een fiks aantal nestkasten met minimaal zeven eieren. Vrolijk liep ik door het bos, en even terugrekenend bedacht ik me dat net voor de 22e april veel mezen begonnen moeten zijn met de eileg.

Een speciaal legsel wil ik jullie niet onthouden, zie de foto onderaan deze blog. Zes normale eitjes en een heel klein eitje zag ik liggen toen ik kast 267 opende. Ik zag dat kleine eitje en had direct het briljante idee hier een blog over te schrijven. Want zo'n klein eitje kom je heel af en toe tegen. Het zijn vooral jonge vrouwtjes (die voor het eerst eieren leggen) die deze kleine eitjes produceren. En dan is het ook nog het eerste eitje dat ze leggen. Dus het allereerste ei gelegd door een Koolmees is soms heel klein. Vaak komen ze niet uit, en soms zit er niet eens een embryo in zo'n mini-ei.

Ik weet van de kippen die ik gehouden heb dat het eerste ei ook kleiner is. Bij mezen werkt het precies zo, de eitjes zijn al klein, maar soms zijn ze nog kleiner dan klein!

 

een mini-ei

NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs