Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Tot zover!

Thomas van der Es | zaterdag 31 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 466x

Nu de webcams van Beleef de Lente ten einde zijn voor het seizoen 2021, is het goed om terug te blikken. Net voor het sluiten , vloog gelukkig ook K3 (kuiken 3) van het nest af. Pfieuw! Die vogel testte even ieders (on)geduld.

Het team vrijwilligers van Beleef de Lente en de boswachters hebben hopelijk net als jullie genoten van dit eerste jaar meekijken bij visarenden. Wat hebben we mooie en spannende dingen gezien. Natuurlijk zullen we allemaal een beetje last krijgen van het ´legenestsyndroom’ en wordt het misschien wel afkicken geblazen. Scrol gerust nog eens door de vele blogs en samenvattende clips. Het is zo weer lente...

De aankomst

Terugdenkend aan het seizoen denk ik aan verschillende momenten. 
Ik vond bijvoorbeeld de aankomst van de onbekende visarend op 26 maart direct boeiend. Al dagen keken vogelaars in de regio uit naar visarenden en, bijna vanuit het niets, was de eerste melding voor Nederland de verschijning van een visarend voor de camera’s!

De Godfather

Al snel bleek het niet de bekende man. De ring zat namelijk om een andere poot als bij de bekende man met zwarte ring. Niet veel later verscheen de ‘Godfather’ dan toch! De man die al sinds 2016 zorgt voor jonge visarenden voor deze prille Nederlandse populatie.

Boommarter

Het nachtelijk bezoek van de boommarter liet ieder ook even bibberen. Dat is natuurlijk ook gewoon natuur, maar het zou wel goed zuur zijn als we, zo snel tijdens dit broedseizoen, weer afscheid hadden moeten nemen van de vogels.  

Horizontale sneeuw

Wat natuurlijk iedereen herinnert aan het voorjaar van 2021 was de kou, de wind en zelfs de sneeuw. Horizontale sneeuw wel te verstaan, met een snijdende oostenwind. Dapper lag het vrouwtje te wiebelen op het nest. Ondertussen vielen bomen met zeearendnesten om en hadden andere paartjes visarend in de Biesbosch-regio helaas ook hun nest verloren tijdens noodweer. Al dat ruige voorjaarsweer ging soms wel gepaard met prachtige wolkenshows achter het nest.  Na een onstuimige nacht deed het altijd weer goed als de vogel ‘gewoon’ weer op zijn nest zat. De blauwborsten, cetti’s zangers en gakkende ganzen vocaal op de achtergrond.

Zorro-maskertjes

De allereerste  beelden van de jonge kuikens kunnen rustig ontroerend genoemd worden. Die kleine donzige pullies met van die schattige ‘Zorro-maskertjes’.  Mooi om het hele proces van opgroeien zo te beleven. De beelden waren vaak kraakhelder en gelukkig werden we amper gepest door vervelende storingen.

Gesprek van de dag

Naast de harde kern liefhebbers waren er ook veel reportages in landelijke, regionale dagbladen en journaals. Alles bij elkaar heeft dit geleid tot een duizelingwekkend aantal unieke bezoekers van bijna 1,6 miljoen! Het was het gesprek van de dag als je in de Biesbosch-regio was. Iedereen had er wel iets van meegekregen en gelukkig leidde het niet tot spanningen bij de kwetsbare nesten. Het nest was immers al prima te zien op een laptop of een tablet!

 

Alle blogs, clips en hoogtepunten zijn niet zomaar tot jullie gekomen. Ik moet daarvoor echt een team aan toppers bedanken. Vooral dankzij hun enorm snelle inspanningen en enthousiasme bleven jullie op de hoogte. In willekeurige volgorde: Dieuwertje, Larissa, Sam, Pieter onwijs bedankt! Van Vogelbescherming Nederland wil ik graag Louis en Ottolien bedanken. Natuurhuisje natuurlijk bedankt voor jullie sponsoring.

Hopelijk tot volgend jaar!

Namens de boswachters van Staatsbosbeheer Biesbosch 

Thomas van der Es en natuurlijk Harm Blom

 

Heb je ook zo genoten van de visarenden? Misschien kun je een Tikkie meehelpen om dit prachtige webcamproject ook de komende jaren mogelijk te maken! 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs