Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Tot de tanden toe bewapend

Linda Persoon | dinsdag 18 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 99x

Onze kleine valkjes zijn inmiddels geen kleine valkjes meer. Als bijna volwaardige torenvalken cirkelen ze door het luchtruim van Drenthe. Gelukkig zijn ze tot de tanden toe bewapend!

De jonge torenvalken zijn nu allemaal zo’n 1,5 week uit het nest en worden in deze periode nog gevoerd door hun ouders. Hierdoor hebben ze de tijd om hun wapens eens goed te ontdekken. 
Een beetje torenvalk is in het bezit van stevige klauwen, een vlijmscherpe snavel, uitstekend zicht en een feilloze vliegtechniek.

Stevige klauwen

Twee stevige klauwen, als roofvogel kun je niet zonder. Deze twee vlijmscherpe wapens, met drie tenen naar voren en één teen naar achteren aan elke poot, vormen een klem. Een prooi die hierin vast komt te zitten komt er zeker niet meer uit.

Vlijmscherpe snavel

Torenvalken hebben een scherpe, kromme snavel waarmee ze vlees kunnen scheuren, veren plukken en heel precies kleine stukjes voor hun jongen kunnen fijnsnijden. De torenvalk gebruikt zijn snavel ook om zijn prooi te doden. De snavel is uitgerust met een ‘valkentand’, een inkeping in de bovensnavel. Hiermee kunnen ze pezen en halswervels van hun prooi doorsnijden. Alleen valkachtigen hebben de ‘valkentand’, andere roofvogels doden hun prooi met hun klauwen en lange nagels.

Uitstekend zicht

De torenvalk heeft zeer scherpe ogen en kan hiermee op een afstand van 60 meter een prooi ontdekken. Probeer zelf vanaf die afstand maar eens een muis te zien lopen! Torenvalken kunnen ultraviolette kleuren zien, wat handig is bij het opsporen van muizen, en hebben goed zicht tot het bijna helemaal donker is.

Feilloze vliegtechniek

Torenvalken zijn klein en daardoor zeer wendbaar in de lucht. Daarnaast beheersen ze de techniek van het stilhangen in de lucht, het ‘bidden’. Dit geeft ze de gelegenheid de omgeving grondig af te speuren naar prooien.

Als je dit weet zou je toch denken dat het bijna niet meer mis kan gaan met de valkjes. Als het ze de komende tijd lukt de gevaren van het torenvalk-leven (zie het weblog van Claudia) te ontlopen wacht ze vast een mooie toekomst!

 

Valkentand, foto: Kreativlos via Pixabay

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs