Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Van lege kast naar open huis

Claudia Leenders | zondag 9 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 84x

Ook de laatste tv-kuukjes zijn uitgevlogen! Van een drukke boel met zeven kuikens en twee ouders naar een lege kast. Terwijl de jonge valken de buitenwereld verkennen en leren jagen, is het voor andere torenvalken open huis in de torenkast.
Vreemde M in de kast. Foto met dank aan Frietkip.

Dit jaar geen gepland, elegant uitvliegen voor de torenvalken. De strijd om de muis leek in de meeste gevallen de oorzaak van het verlaten van de kast. De laatste twee verlieten vrijdag 7 juni de kast. In het clipje Leeg nest van Iris zie je dat ook zij niet helemaal gepland hadden om op dat moment uit te vliegen. Wat onhandig, maar een leuk gezicht is het wel...

Hoe nu verder?

Nu het zestal hun leven buiten de kast is begonnen komt er een zware tijd aan voor ze. Ze moeten zo snel mogelijk leren hun eigen eten te vangen. Gelukkig hebben de meeste uitvliegers een muisje voor onderweg meegenomen uit de kast, zo was de eerste honger gestild. Na het verlaten van het nest worden torenvalken nog twee à drie weken gevoerd door de moeder. En tegelijk proberen ze ook zelf prooien te vangen maar dat zal in het begin niet direct lukken. Ze moeten nu leren hun klauwen te gebruiken, te bidden in de lucht en snel op potentiële prooien te duiken. En daarnaast krijgen ze ook te maken met de gevaren buiten de kast; andere roofvogels, roofdieren, verkeer, slecht weer... Het is geen makkelijke tijd voor ze, maar gelukkig hebben ze dankzij M en vooral Super V een goede start gehad. 

Nu zien we het gezin nog af en toe voorbij vliegen rondom de bomen, en horen we de bekende geluiden op de achtergrond. Nestverlaters blijven namelijk nog een tijdje dicht in de buurt van de broedplaats. Ook nadat Ma stopt met voeren blijven torenvalken graag in de buurt, maar veel jonge valken gaan ook een tijdje zwerven. Als er te veel torenvalken binnen een gebied wonen is de concurrentie te groot. Afhankelijk van de voedselsituatie kiezen sommige torenvalken er dan voor om een plek met meer voedsel op te zoeken. 

Open huis

Het is gebruikelijk voor uitvliegers om nog af en toe in de kast te slapen of gewoon gezellig terug naar de brusjes te komen. Dat hebben we dit jaar helaas niet mogen zien. Wel is V nog een paar keer gespot, soms zelfs met muis. Het lijkt erop dat het nieuws van de uitvliegers zich snel verspreid heeft onder de buurtgenoten. Binnen no-time kwamen er al 'vreemde' torenvalken langs in onze kast, het lijkt wel een open huis! Onder andere een eerstejaars mannetje, die vaak nog niet broeden, kwam een kijkje nemen. En een andere M, we hoopten stiekem dat het onze M was, maar de tekening op zijn veren was toch echt verschillend. Er lijkt dus veel interesse te zijn voor deze locatie.

Ondanks dat we de zeven druktemakers erg missen is het natuurlijk prachtig dat zes kuuks het nest als sterke valken hebben kunnen verlaten. En wij als toeschouwers worden nog verwend met af en toe een torenvalk in de kast. Wat een geluk!

Credits headerfoto: Roel Bruinsma

Moment voordat nummer 3 en muis uitvliegen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs