Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Tokkie

Mars Gremmen | donderdag 23 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1022x

Op de schilderijen van Jheronimus Bosch is de lepelaar een symbool van onkuisheid. Verder stond hij in die tijd bekend als kwaadspreker en was hij een zinnebeeld van drankzucht.*

Of lepelaars kwaadspreken weten we niet. We zijn hun kazoo-taal helaas niet machtig. Diep in het glaasje kijken zullen ze zeker niet doen. Fysiek onmogelijk, met die lange snavel. Onkuisheid hebben we regelmatig zien langskomen. Overspel voor de ogen van de echtgenoten, jonge lepelaars die met nog jongere lepelaars probeerden te paren. Aan wat er allemaal buiten beeld nog aan onkuisheid is voorbij gekomen durven we niet eens te denken!

Tokkievogel

Toch een heel andere vogel dan we van tevoren gedacht hadden. Op de grond komt hij statig en burgemeesterlijk over. Maar op de cams hebben we ontdekt dat het eigenlijk een heel platvloers beest is. Op geconstipeerde momenten waren de grote hoeveelheid flatsen die over, of op de nestrand werden geperst soms moeilijk te verdragen. En zonder hun lepelvormige snavel waren er vast gewonden gevallen tijdens de gevechten om de nesten. 

Vliegvlug

Nesten die momenteel niet meer officieel in gebruik zijn. Alle lepelaarjongen zijn vliegvlug. Al wil dat niet zeggen dat de nesten nu onbemand zijn. Regelmatig zijn er nog volwassen en jonge vogels op te vinden. Af en toe lijkt een paartje te onderzoeken of het er nog een wil hergebruiken.

Naast alle onkuis- en platvloersheid kwamen er ook mooie momenten voorbij. Het eerst gelegde ei, het eerst uitgekomen kuiken en het allereerste fladdervluchtje van K1. Er werd meegeleefd met het (licht) gewond geraakte nestcamvrouwtje en (licht) verdriet gedeeld bij de kuikens die het niet gered hebben.

Genieten

Al bij al een mooie en leerzame ervaring. Zelfs de specialisten hebben weer bij kunnen leren. En we zijn nog niet aan het eind. Wie weet wat er allemaal nog gaat gebeuren!

*Bron: Thijs Caspers, De vogels van Jeroen Bosch.

 

Headerfoto: collage met Jheronimus Bosch. Foto 2: drukte op de berkcam, 23 mei. Foto 3: een jong wordt gemolesteerd door een volwassen vogel, 22 mei.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs