Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kazoo

Mars Gremmen | dinsdag 26 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1013x

Wat óók al heel leuk is aan de Beleef-de-lente-lepelaarscamera’s, is dat je het geluid van de lepelaars op hun nesten nu eens goed kunt beluisteren.
Ruzie, 15 maart. Headerfoto: nestcam, 6 maart.

Zelf kende ik alleen maar het jengelende, schrille geluid van jongen die bedelend achter hun ouders aan rennen. Op een enkel, onhoorbaar-ver-weg-in-een-boom-geval na, broeden ze niet in mijn Nijmeegse omgeving. Ze komen hier slechts met hun jongen ontbijten, lunchen en dineren. Als die eenmaal kunnen vliegen.

Knijpbeest

Het geluid dat je op de camera’s kunt horen omschreef ik in een eerder blog als 'plastic-speelgoedknijpbeestjesgeluid'. Maar die omschrijving bevredigde me niet helemaal. In het lepelaarclubhuis werd het door iemand omschreven als ‘trompetje met verstopte neus’. (Roep even je naam als het over jou gaat!) Een toepasselijke en ook nog eens geestige omschrijving.

Nasaal

Collegalepelaarblogger Camilla noemt het in een uitzending van Vroege vogels een 'nasaal trompetachtig geluid'. Ze vertelt ook dat ze dat geluid vooral maken in de vestigingsfase. Tijdens het klieren, vechten en paren. Als ze eenmaal op hun eieren zitten zwijgen ze.

Zelf moest ik ook denken aan het geluid dat je met een stukje vloeipapier en een kammetje kunt maken. Een membranofoongeluid. (Ik heb Google op mijn computer geïnstalleerd.) Een 'officieel' muziekinstrument dat dat geluid geeft is de kazoo. 'Een metalen of plastic pijpje met een papieren membraan in de wand.' Voorlopig houd ik het dus op de omschrijving 'kazoogeluid'. Totdat er weer iemand met een betere omschrijving komt natuurlijk.

Nog even naar de actualiteit; vandaag (26 maart) zou op het voorste berkcamnest rond 16:30 wel eens een derde ei gelegd kunnen worden. Heel bijzonder om dat live te zien...!

"Wegwezen jij!" 11 maart.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs