Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Tijd van gaan, en terugkomen!

Heleen Luijt | woensdag 5 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 114x

Na de trieste 1ste dag van juni is de sfeer in de TV-kast weer opgeklaard. Ma is erin geslaagd om voor de overgebleven 6 kuuks voldoende muizen te vangen en daarmee zetten ze hun laatste groeispurt in naar volwassenheid. Hiermee breekt de laatste fase van de kuuks aan: onze pubers gaan het huis uit!
Onze puberkuuks van voren (foto Klaske Supèr-Halmingh)

In mijn vorige blog vertelde ik al dat al onze kuuks bijna vliegvlug zijn. Inmiddels zijn ze allemaal ouder dan 27 dagen wat betekent dat de tijd van uitvliegen is aangebroken. En dit hebben we de afgelopen dagen al een aantal keer mogen meemaken. Het uitvliegen gaat vliegensvlug en door alle hectiek in de TV-kast is het bijna niet te zien. Gelukkig heeft Iris twee mooie filmpjes weten te maken van de uitvliegers: nummer 1 verliet het nest op 4 juni om 14:40 en nummer 2 op dezelfde dag om 18:24. Soms vragen we ons af of de kuuk er bewust zelf voor kiest om uit te vliegen of dat de chaos in de TV-kast hem of haar even teveel wordt. Wat wij volledig begrijpen want wanneer mama aankomt met een muis, slingert zij deze naar binnen, en wordt er hevig om gevochten. Geen gekke gedachte om over de rand te springen .. Gelukkig is het niet alleen een tijd van gaan. Vandaag leek het er op dat ook de derde kuuk gevlogen was maar een paar minuten later zat hij weer gezellig met z’n broertjes en zusjes op een rij. Uitvliegers komen regelmatig terug in de kast en slapen daar nog enige tijd. Het kan morgen zomaar zijn dat er weer 6 kuuks in de TV-kast zitten!

Niet ingrijpen

Afgelopen week zagen we hoe ma het moeilijk had met het aanvoeren van genoeg muizen voor haar kroost. Dit leidde helaas tot de dood van het zevende kuuk. Wij krijgen veel vragen van trouwe BDL kijkers waarom wij niet ingrijpen. De prioriteiten van de Vogelbescherming liggen bij het beschermen en versterken van hun leefomstandigheden. Er wordt dus niet ingegrepen om individuele vogels te redden. Het is soms triest om te zien maar zo werkt de natuur. Alleen de sterkste dieren overleven en dit gaat er soms bruut aan toe. 7 kuuks grootbrengen is voor de torenvalk ouders een hele klus. We hebben pa al een tijd niet gezien, wat trouwens niet betekent dat hij er niet is, en ma moet bij elke muislevering oppassen niet onder de voeten gelopen te worden. 6 kuuks grootbrengen is een hele prestatie, dus chapeau voor de torenvalk ouders!

4 op een rij

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs