Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hoelang nog?

Heleen Luijt | zaterdag 1 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 115x

Hoelang nog tot ze uitvliegen? Hoelang nog tot er eentje over de rand valt? Hoelang nog tot ma of pa terugkomt met een muis? Vragen die menig BDL kijker, en torenvalkteamlid bezighoudt. En waarschijnlijk vragen de kuuks zich hetzelfde af.
Links naar rechts: van 1 tot 4 weken oud

De kuuks blijven groeien en in de TV-kast wordt het met de dag drukker en voller. Ook het verenkleed van de kuuks heeft een metamorfose ondergaan. Een paar weken geleden zaten ze nog volledig in het witte dons. Nu heeft dit dons plaatsgemaakt voor mooie veren waarmee ze al goed kunnen flapperen. En dit zie je de kuuks ook geregeld doen in de krappe TV-kast. Torenvalken hebben een spanwijdte van circa 68 – 79 cm wat bijna het dubbele is van hun eigen lichaamslengte (31 – 37 cm). Het trainen van hun vliegspieren is belangrijk voor het moment dat ze gaan uitvliegen. Of wanneer er eentje per ongeluk over de rand gaat. Hier gaan we natuurlijk niet van uit en ook de kuuks passen wel op. Toch begrijpen wij de zorgen wanneer wij de chaotische taferelen zien wanneer er een muis wordt aangevoerd. De kuuks zijn inmiddels 24, 25, 26 en 27 dagen oud. Tussen de 27 en 35 dagen zijn ze vliegvlug wat betekent dat de oudste kuuk er ieder moment vandoor kan gaan. Ook wanneer er een niet vliegvlugge kuuk over de rand gaat zorgt zijn of haar geflapper ervoor dat die niet te pletter valt. Dus geen zorgen, er zijn bij ons geen meldingen bekend van te pletter vallende torenvalk kuuks!

Een trieste dag

Over de eerste dag van juni hangt een schaduw. Hoelang nog tot ma of pa terugkomt met een muis? Voor 1 van de 7 kuuks kwam deze muis helaas te laat. De afgelopen 24 uur konden wij volgen hoe het kleinste kuuk steeds zwakker werd. En helaas is het kleinste kuuk in de loop van vandaag overleden. Maar de één zijn dood is de ander zijn brood zoals Iris in dit filmpje al mooi verwoord. Wanneer het kleinste kuuk is overleden wordt het voor zijn broertjes en zusjes onmiddellijk een “prooi” en zij doen zich aan deze prooi tegoed. Hopelijk geeft dit de anderen kuuks weer voldoende voedsel om de komende dagen door te komen.

Hoelang kunnen we nog van onze kuuks genieten?

Wanneer onze kuuks de sprong in het diepe gaan wagen (of er door hun broertjes of zusjes in geduwd worden) weten we niet. Vooralsnog kunnen we dus nog genieten van onze 6 kuuks. Wie waagt zich als eerste aan de sprong? Stay tuned …


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs